Prikbord

Projectleider 'Zorg van Waarde' Sanne Kuipers gepromoveerd met onderzoek multimorbiditeit Sanne is op vrijdag 3 december aan de Erasmus Universiteit Rotterdam gepromoveerd met haar proefschrift “Patient Centered Primary Care for Patients with Multimorbidity”. In samenwerking met zeven huisartsenpraktijken in Noord-Brabant is een programma geëvalueerd om meer persoonsgerichte zorg te leveren aan deze groep. De uitkomsten liegen er niet om: door de patiënt centraal te stellen en de zorg aan te laten sluiten op hun wensen en voorkeuren verbetert niet alleen hun tevredenheid met zorg, maar ook hun fysiek en sociaal welbevinden. Sannes onderzoek biedt nieuwe perspectieven op zorgverlening aan patiënten met multimorbiditeit. We feliciteren dr. Kuipers van harte met deze mooie prestatie!

BELANGRIJK: volg de invulinstructie bij een blauw kader bovenaan de verwijsbrief In het blauwe kader boven de verwijsbrief in ZorgDomein lees je welke medische informatie minimaal nodig is om een zorgvuldige triage uit te voeren. Je vindt deze invulinstructies onder andere bij Urologie, Gynaecologie en het Bekkenbodemcentrum. Uroloog bij het ASz Helene Kemmer: "Op de urologie-afdeling worden dagelijks alle binnenkomende verwijsbrieven beoordeeld zodat er bepaald kan worden wanneer de patiënt moet komen en welk onderzoek van tevoren moet worden afgesproken. Voor deze beslissingen is het voor de urologen belangrijk om voldoende informatie van de huisartsen te krijgen zodat de juiste onderzoeken met de patiënt worden afgesproken en de patiënt niet langer moet wachten dan medisch verantwoord is. Op dit moment zien we dat de verwijsbrieven vaak nog te summier worden ingevuld."

Specialisten ouderengeneeskunde: wat doen zij precies? Sinds 4 april 2021 zijn in het Albert Schweitzer ziekenhuis vier specialisten ouderengeneeskunde (SO) betrokken bij de MOBU: de Mobiele Ouderen Besluitvormings Unit. De SO kijkt niet alleen naar het ziektebeeld, maar ook naar de gevolgen van gezondheidsproblemen voor het dagelijks leven van de persoon en zijn omgeving. Het doel van de MOBU is dat kwetsbare (meestal oudere) patiënten niet langer in een ziekenhuis verblijven dan wenselijk is. Om dit te kunnen realiseren, is er een nieuwe manier van werken ontwikkeld. Op de Spoedeisende Hulp wordt bij elke patiënt ouder dan 70 jaar een vragenlijst afgenomen, de APOP. Aan de hand van de resultaten van deze vragenlijst beoordeelt een verpleegkundige of het gaat om een kwetsbare patiënt. Binnen één tot twee dagen na opname wordt deze patiënt gezien door de SO of een geriater. Samen met het transferbureau wordt de route voor uitplaatsing gekozen. Hierbij spreekt de SO niet alleen met de patiënt, maar ook met de mantelzorgers of familie. Een SO wordt ook gevraagd bij situaties waarin een behandelend arts twijfels of een behandeling wenselijk of haalbaar is.

Welkom op MijnASZ MijnASz, ons patiëntenportaal, bestaat al een aantal jaar. Steeds meer patiënten weten de weg te vinden naar hun digitaal dossier. Logisch, want het portaal biedt onze patiënten steeds meer mogelijkheden. Uitslagen bekijken, herhaalrecepten aanvragen, folders lezen, vragenlijsten invullen of zelfs online een afspraak inplannen op bepaalde poliklinieken. Juist in Coronatijd werd de toegevoegde waarde van online mogelijkheden steeds duidelijker. Ons doel is dan ook om nog meer mensen kennis te laten maken met MijnASZ.

Deel deze pagina