VOORWOORD

“Samen Beslissen"

Peter van der Meer Voorzitter Raad van Bestuur ASz

Chirurg Maarten Lijkwan van het Albert Schweitzer ziekenhuis hield een korte presentatie over Samen Beslissen. Dat was begin november van dit jaar. Hij heeft me overtuigd dat ‘Samen Beslissen’ een plek verdient in de spreekkamer van de dokter. Waarom? Hij overtuigde een ieder aan tafel met rustige en duidelijke antwoorden. Hij liet zich niet verleiden om toch de dokter te laten beslissen, ook al is die verleiding heel groot. En zelfs op de vraag van de patiënt, of de dokter handiger en/of beter is in een bepaalde (chirurgische) ingreep, gaf hij geen zwart-wit antwoord. Dat zou de beslissing van de patiënt te veel beïnvloeden.

Patiënt serieus nemen En toen dacht ik, jij neemt nu echt die patiënt heel serieus. Er zijn veel redenen om ‘Samen Beslissen’ niet te willen. Van de dokter-weet-het-beter tot er-zijn-zoveel-laaggeletterden tot niet-genoeg-tijd-hebben. In heel veel gevallen denk ik dat de dokter gewoon beslist en in heel veel gevallen zal de patiënt dat ook buitengewoon prettig vinden. Maar als het om ingrepen gaat die verschillend uitpakken, als het gaat om zorg die je niet per se hoeft te leveren, als het om zorg gaat die op de korte termijn heel ingrijpend is of juist niet etc. Dan is het heel verstandig om het gesprek aan te gaan met die patiënt en in sommige gevallen met de partner of de familie. Extra tijd in de spreekkamer En het kan ook veel vaker dan ik in ieder geval denk. Ik vind alleen dat we hier geestelijk ruimte voor moeten maken in de spreekkamer, zelf overtuigd moeten zijn dat dit nut heeft en daarnaast ook gehonoreerd moeten worden met een beetje extra tijd in die spreekkamer. Pas dan heb je de rust om het goede gesprek te voeren. Ik verwacht en ik hoor dat ook van dokters, dat die rust belangrijk is.

Voorbeeld eigen omgeving Een voorbeeld uit mijn eigen omgeving van mijn moeder: Op 83-jarige leeftijd stond ze voor de keuze om een chirurgische ingreep te ondergaan. Mijn moeder is opgevoed in een tijd dat het gesprek er met de dokter wel was, maar heel erg je eigen mening hierin hebben zat niet in haar systeem. Ik ging met haar mee naar de dokter, wikte mee, we bespraken de voor- en de nadelen en de operatie is niet gepland. Ze kon leven met de pijn, juist door het goede gesprek, ze kon leven met de beslissing omdat ze begreep wat haar bespaard is gebleven en haar denken was veranderd. Daar waar ze naar een operatie toeleefde, daar waar ze de operatie zag als haar verlossing van pijn en meer ambulant zijn, kon ze heel goed leven zonder verandering. Ik gun zowel de zorgverlener als de patiënt een goed gesprek. Peter van der Meer Voorzitter Raad van Bestuur Albert Schweitzer ziekenhuis

Deel deze pagina