"Ik wil patiënten ook iets bieden buiten het ziekenhuis ."
MDL-arts Vincent de Jonge (ASz) is betrokken bij de samenwerking met de gemeente en organiseert zelf wandelchallenges voor IBD-patiënten. In het vat zitten ook een beweegprogramma én een klim naar de hoogste berg van Oostenrijk. “Ik vind dat we als medisch specialist vanuit het ziekenhuis de verantwoordelijkheid moeten nemen onze patiënten te helpen om buiten het ziekenhuis een gezonde leefstijl na te streven.” Na zijn opleiding in Rotterdam startte Vincent de Jonge in 2019 in het ASz als MDL-arts. Daar heeft hij Inflammatory Bowel Disease (IBD), Crohn en Colitis ulcerosa als aandachtsgebieden. ‘De gezonde patiënt’ kan volgens De Jonge vaak een positieve invloed hebben op maag-, darm- en leveraandoeningen. Kwaliteit van leven De Jonge ziet het draagvlak voor ‘de gezonde patiënt’ groeien: “Er is meer aandacht voor preventie en voor gezondheid in het algemeen, ook buiten ons vakgebied. Dat was al langer zo bij diabetes en hart- en vaatziekten, nu zie je dat ook bij andere aandoeningen toenemen. Aandoeningen als Crohn en colitis zijn chronisch. Dat moet je als patiënt accepteren en kijken naar positieve gezondheid: de focus op een zo goed mogelijk leven, in plaats van op de ziekte. Een betere gezondheid heeft een goed effect op veel aandoeningen en verbetert de kwaliteit van leven.” Goede begeleiding nodig Dat vraagt veel van patiënten. In hoeverre lukt dat volgens De Jonge? “Dat wisselt. Sommige patiënten zijn heel actief en komen zelf met vragen. Bij de meerderheid is veel te winnen, maar niet bij iedereen. IBD is multifactorieel, ondanks een gezonde leefstijl kun je toch ziek worden. En om echt met voeding en beweging aan de slag te gaan, moeten veel patiënten drempels over. Klachten als buikpijn, diarree en vermoeidheid werken niet mee en ook zien we somberheid en depressie bij patiënten. Met goede begeleiding zouden deze patiënten stappen kunnen maken.”
“Er is meer aandacht voor preventie en voor gezondheid in het algemeen, ook buiten ons vakgebied. Dat was al langer zo bij diabetes en hart- en vaatziekten, nu zie je dat ook bij andere aandoeningen toenemen."
Wandelchallenge Met een wandelchallenge geeft De Jonge het goede voorbeeld. “Je patiënt met een adviesje naar huis sturen werkt net als met goede voornemens; dat verdwijnt vaak al snel naar de achtergrond. Ik wilde daarom actief iets kunnen bieden vanuit het ziekenhuis. De afgelopen twee jaar heb ik een wandelchallenge georganiseerd voor IBD-patiënten. Daarbij gingen we 16 weken lang elke week een uur wandelen met een wandelcoach. Het werkt heel motiverend om laagdrempelig samen met lotgenoten te lopen. Met name jonge patiënten waarderen het enorm dat ze weer een doel hebben en iets kunnen bereiken. Na de challenge is een groep patiënten met elkaar door blijven lopen, daar hoopten we op.” De volgende uitdagingen In het najaar wil De Jonge een beweegprogramma lanceren voor IBD-patiënten en in 2023 is een klim naar de hoogste berg van Oostenrijk het doel. “Zo is er een compleet programma voor iedereen, van laagdrempelig tot uitdagend. Aan het beweegprogramma werk ik samen met een beweegcentrum in Rotterdam en het Franciscus Gasthuis & Vlietland. Met de patiëntenvereniging werk ik aan een reis naar Oostenrijk om daar letterlijk hoge doelen te bereiken. Met de juiste begeleiding en bewustzijn is zo’n klim zelfs met een chronische aandoening mogelijk. We hebben nu al te veel aanmeldingen voor Oostenrijk, dus de animo is er.” Bewust van de beweegopties De Jonge ziet kansen om dit breder door te trekken in het ziekenhuis en daarin ook samen op te trekken met de gemeente en huisartsen: “We kunnen vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen om patiënten na het ziekenhuis niet te verliezen, maar vast te houden - op weg naar een gezondere leefstijl. Dat begint met bewustwording van wat er al aan aanbod is. Met Sportarts Frank Loeffen breng ik in kaart welke beweegprojecten er zijn, in het ziekenhuis en daarbuiten. Zo weten wij en de huisartsen waar we iemand naar door kunnen verwijzen. Een aanspreekpunt in de vorm van een sportmakelaar zou daarbij kunnen helpen. Ik hoop dat we patiëntgroepen zo bij elkaar kunnen brengen om samen meer te bewegen. Het lotgenotencontact is daarin ook belangrijk, dat geeft patiënten houvast.”