VOORWOORD

“Van de gezonde patiënt naar ex-patiënt"

Otto Elgersma Interventieradioloog en voorzitter Medisch specialisten bestuur (MSB)

We hebben een zware tijd achter de rug. Maar ook een tijd waarin verpleegkundigen met elkaar de kans hebben gepakt om zich te profileren. COVID-19 is nog niet voorbij, het verzuim is nog hoog. De nasleep van de crisis vraagt nog steeds veel van ons. Maar we hebben bewezen én bewijzen vandaag de dag nog dat we een grote crisis aankunnen. Daar ben ik trots op.

Met het meer en meer realiseren van prehabilitatieprogramma’s slagen wij er steeds beter in om patiënten in goede conditie te krijgen vóór de ingreep, zodat zij beter uit een operatie komen, sneller herstellen en het leven weer spoedig kunnen oppakken. De eerste prehabilitatie-initiatieven zijn van de longchirurgie gekomen en breiden zich als een inktvlek uit naar de andere chirurgische disciplines. Er is echter werk aan de winkel. Willen wij dit echt structureel inbedden in de zogenaamde “patient journey”, dan moet er financiering voor zijn. Wij roepen dan ook zorgverzekeraars op om hier ruimhartig mee om te gaan en niet te beknibbelen op bijvoorbeeld fysiotherapie. Een gezonde patiënt wordt snel een ex-patiënt en dat betaalt zich uit.

Met structureel inbedden bedoel ik ook: naast gestructureerde trajecten om patiënten op maat klaar te stomen voor een ingreep, te helpen die leefstijl daarna vast te houden. De gezonde ex-patient creëren. Daar is goede regie voor nodig, bijvoorbeeld door een sportarts, fysiotherapeut of casemanager die andere zorgpartijen aanstuurt. Ook dat draait om geld, wat zich op macro-economisch niveau zal gaan terugbetalen. In maart 2022 heb ik het stokje overgenomen van Micon Bijl. Er is soms wat verwarring of dit het voorzitterschap betreft van het Medisch Specialistisch Bestuur of van het Medisch Specialistisch Bedrijf. Ik heb een sterke voorkeur voor het laatste. Ons coöperatief is een bedrijf, functioneert als een bedrijf en heeft de statuur van een bedrijf met alle verantwoordelijkheden, zoals personeel, die daar bij komen kijken. Als bedrijf moeten wij samen met de ziekenhuisorganisatie de toenemende zorgvraag het hoofd bieden, waarbij ons budget waarschijnlijk min of meer gelijk zal blijven. Dit vraagt om actie. Het vraagt ons om te anticiperen in plaats van te reageren. Hierbij zullen wij op vele borden moeten schaken en een intensieve samenwerking met de eerste lijn moeten aangaan: huisartsen, thuiszorg en VVT-instellingen. Triage van patiënten buiten het ziekenhuis om de juiste patiëntengang te bepalen, zal hier een belangrijke rol in moeten spelen. In het ziekenhuis willen wij alleen maar patiënten hebben die daar op de juiste plek zijn. Dat wil zeggen, er echt iets mee opschieten door naar het ziekenhuis te komen. Dat betekent gebruik maken van hoog-complexe zorg in Dordrecht en electieve hoog-volumezorg in Zwijndrecht. Triage door middel van het meekijkconsult werkt goed en zal meer navolging krijgen om huisartsen te ondersteunen en overvolle poli’s in het ziekenhuis te vermijden. Leefstijlpoli’s buiten het ziekenhuis kunnen helpen om risicogroepen te identificeren die dreigen snel patiënt te gaan worden, te begrijpen wat de zorgvraag kan gaan worden in de toekomst, daar op in te kunnen spelen en dit actief te managen. Weet wat een (toekomstige) patiënt wil: welke kwaliteit van leven streeft de patiënt na, wat als de patiënt geconfronteerd wordt met een ernstige ziekte, wel of geen reanimatie, kwaliteit van leven versus levensverlenging? Maak deze informatie makkelijk toegankelijk voor iedere zorgverlener, zodat we weten wie we voor ons hebben en kunnen inspelen op de behoeften van de patiënt. Daar ligt een belangrijke rol voor ons, voor de huisarts, de thuiszorg en de samenwerking.” Otto Elgersma Interventieradioloog en voorzitter Medisch Specialisten Bestuur (MSB)

Deel deze pagina