“Verkeerde-bedproblematiek oplossen is een prachtig voorbeeld van echte samenwerking”
Volgens Simone Maassen en Marcel Meijer van VGZ is het loslaten van eigen belangen ten behoeve van gezamenlijke regionale belangen een belangrijk onderdeel om de verkeerde-bedden-problematiek aan te pakken. “Het begint met begrip en de wil om te luisteren naar de problemen en uitdagingen van de ander”, aldus Meijer. En dat is precies hoe VGZ met haar zorgpartners innoveert.
Marcel Meijer is Strategisch Alliantiemanager voor VGZ en werkt binnen de tak ‘Zinnige Zorg’, waar 19 zorgpartners samen aan betere zorg tegen lagere kosten werken. Zijn collega Simone Maassen is per 1 februari 2023 gestart als Innovatiemanager: “Na mijn studie Gezondheidswetenschappen ging ik aan de slag bij Menzis. Nu zit ik bij VGZ samen met Marcel en twee andere collega's in het ‘ASz-team’ en werken we samen met het ziekenhuis aan zinnige zorg.”
Innoveren in de zorg VGZ wil als zorgverzekeraar samen met haar zorgpartners blijven innoveren om de uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Meijer: “Naast de vijf projecten tussen Drechtdokters, het ASz en VGZ hebben het ASz en VGZ samen ook 14 concrete doelen bepaald voor het komende jaar. Zoals de hoeveelheid digitale consulten en de betrouwbaarheid van de OK-planning in het nieuwe Electief Centrum. Daarnaast werken we samen vijf geslaagde projecten uit tot een Good Practice die VGZ landelijk gaat promoten. Landelijk zijn er al ruim 200 Good Practices opgeleverd en daar zijn we als VGZ heel blij mee. Het ASz heeft daar een mooie bijdrage aan geleverd.”
Verkeerde bedden Is er dan ook een vernieuwende manier om te kijken naar het verkeerde-bedden-probleem? Maassen: “We willen natuurlijk dat onze leden de zorg krijgen die ze nodig hebben. Daarvoor zijn we in gesprek met zorgpartners in de regio Waardenland. Zo onderzoeken we eerst met het ASz wat de onderliggende oorzaken zijn. Personeel? Verpleegkundigen? Verkeerde triage? Vervolgens kijken we welke rol wij als verzekeraar kunnen spelen om barrières weg te nemen.” Meijer vult aan: “Wie ligt er op een verkeerd bed en waar moet die patiënt naartoe? Als je dat weet, kun je gericht kijken waarom het dan in de volgende stap in de keten stokt en zo naar oplossingen op zoek gaan.
Het begint dus met een actueel beeld. Vervolgens komen wij dan heel graag met alle betrokken partijen tot commitment op een of meerdere doelstellingen. Het ziekenhuis telt nu soms wel 20 tot 30 verkeerde bedden per dag, de doelstelling met alle partners kan bijvoorbeeld zijn om dat eind dit jaar terug te brengen naar maximaal 5 tot 10 per dag.”
Afspiegeling van de samenwerking Volgens Meijer is het verkeerde-bedden-probleem vaak een afspiegeling van de samenwerking en uitdagingen in de regio: “Als je geen verkeerde bedden hebt, werkt alles soepel. Samenwerken is soms moeilijk als je bijvoorbeeld als verpleeghuis wel een bed vrij hebt maar geen personeel en dus een aanvraag weigert. Door echt te begrijpen waar de problemen zitten, kun je werken aan een oplossing met elkaar. Het is overigens ook geen financieringsprobleem, we hebben als VGZ meer dan voldoende zorg gecontracteerd.”
Van belangen naar begrip Maassen ziet vanuit VGZ landelijk interessante verschillen: “Op een aantal plekken zijn ziekenhuis, thuiszorg en VVT in één organisatie verenigd. Daardoor gaat samenwerken een stuk makkelijker. Dus de problematiek kan ook te maken hebben met eigen belangen. Alle belangen goed behartigen, begint met begrip voor de problemen van de ander. En des te belangrijker om in de regio het gesprek aan te gaan over de problematiek, met als doel de zorg voor onze leden en jullie patiënten te kunnen borgen.”
Meijer geeft met de Mobiele Ouderen Besluitvormings Unit (MOBU) een voorbeeld: “Daarvoor hebben we heel intensief met meerdere bestuurders en in werkgroepen bij elkaar gezeten. Eén van de bevindingen was dat specialisten niet altijd precies wisten welke mogelijkheden voor bedden er waren, met als gevolg dat de VVT verkeerde aanvragen kreeg. Daarop is vanuit de VVT een totaaloverzicht gemaakt. Nu weten specialisten het juiste bed beter te selecteren.”
Voorbeeld: Zorgpunt Zuid-Limburg VGZ leert als landelijke verzekeraar van initiatieven uit alle regio’s. Maassen: “Een goed voorbeeld is het Zorgpunt in Maastricht/Heuvelland, waar VVT-organisaties samenwerken om snel te kunnen voorzien in de behoefte aan verblijf vanuit huisartsen en ziekenhuizen. In de oostelijke en westelijke Mijnstreek is een vergelijkbare aanpak. Het Zorgpunt werkt met een digitaal overzicht van de beddencapaciteit per organisatie, dat dagelijks wordt bijgewerkt. Ook is er dagelijks afstemming tussen de zorgpartijen. Het is in november 2020 opgestart en inmiddels onmisbaar voor de regie en doorstroom in de keten. De vervolgstap is om deze punten te integreren naar één zorgpunt Zuid-Limburg.”
Telemonitoring tegen verkeerde bedden Sterke innovaties halen de eindstreep. Een voorbeeld is ‘Meer tijd voor de patiënt', dat nu landelijk wordt uitgerold. Een volgende is telemonitoring, verwacht Meijer: “Met telemonitoring volg je patiënten actief op afstand, zodat ze eerder het ziekenhuis uit kunnen of er zelfs niet eens naartoe hoeven. Een win-win-win-situatie. Veel ziekenhuizen zijn er dan ook mee bezig; wij willen het als VGZ concentreren naar drie tot vijf telemonitoringcentra in het land voor 24/7 monitoring.”
Robots in de zorg De arbeidsproblematiek is volgens Maassen het vraagstuk voor de komende jaren: “Dat vraagt om slimmer werken. Het ASz is daar bijvoorbeeld met Robot Process Automation (RPA) al actief mee bezig. Een hele interessante pilot waar we als VGZ actief op meekijken. Op veel plekken ligt de informatie nu in twee systemen, die niet gekoppeld zijn wegens leveranciers- of kostenbeperkingen. Een robot (of digitale medewerker) helpt om de informatie snel en foutloos over te dragen. Zo houden we meer handen aan het bed. We zetten het bij VGZ zelf ook in bij declaratieprocessen. Het is een innovatie met veel potentie.”
"Het begint met begrip en de wil om te luisteren naar de problemen en uitdagingen van de ander”