VOORWOORD
“Spreek belangen uit en doe recht aan elkaars belangen”
Paul van Gennip, Bestuurder het Parkhuis Dordrecht & Voorzitter van stichting Drechtzorg
Verkeerde-bedden-problematiek. Het is een veelgehoorde term maar een vreemde woordkeuze. Immers, het bed is niet verkeerd, maar de patiënt/cliënt verblijft op dat moment niet op de voor hem/haar meest passende plek.
Het gaat dus over de juiste zorg op de juiste plek. Toenemende zorgconsumptie en dubbele vergrijzing maken dat we de zorg beter moeten stroomlijnen. Tegelijkertijd groeien de zorgkosten en wordt de arbeidsmarkt steeds problematischer.
Alle reden dus om de schaarste die we hebben, en voorlopig zullen houden, zo goed mogelijk in te zetten en te verdelen. En om dat te kunnen doen, zullen we meer en meer over de grenzen van onze organisaties heen moeten gaan denken en werken. Zo hebben we voor de ouderenzorg in de regio Drechtsteden in 2022 het “Verwijspunt078” in het leven geroepen. In dit verwijspunt hebben zeven verpleeghuisorganisaties hun voordeuren gebundeld en daar is ook de toeleiding belegd naar opname in een van de zeven instellingen.
Binnenkort wordt bezien op welke wijze de thuiszorg aan het Verwijspunt078 kan worden toegevoegd en daarna verkennen we de mogelijkheden om een koppeling te leggen met zorgcoördinatie voor de acute keten. Misschien kunnen we in de toekomst nog verder gaan door bijvoorbeeld het Transferbureau van het ziekenhuis te integreren in het Verwijspunt078. Dit zijn voorbeelden uit onze eigen regio, waarin we over organisatiegrenzen heen op een intensieve wijze samenwerken. Maar samenwerken is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer samenwerken tot gevolg heeft dat je een stukje van de autonomie van de eigen organisatie moet opgeven.
Daarom moeten we het denken vanuit organisaties ombuigen naar het denken vanuit de maatschappelijke opdracht, die zorgorganisaties te vervullen hebben. De maatschappelijke opdracht is immers om patiënten/cliënten van passende zorg te voorzien, ongeacht de route die de patiënt/cliënt door het hele zorglandschap moet doorlopen.
Zo geformuleerd zal daar niet snel iemand op tegen zijn, maar de praktijk is toch wat ingewikkelder. Opgeven van zeggenschap over een deel van de eigen organisatie is geen sinecure. Buiten dat, er spelen allerlei belangen in de afzonderlijke organisaties, die maken dat intensief en vergaand samenwerken ingewikkeld kan zijn.
Mijn oproep is daarom, laten we niet wegkijken als het ingewikkeld wordt. Spreek belangen uit en doe recht aan elkaars belangen, pas dan kun je samen bij het beoogde resultaat komen.
Paul van Gennip Bestuurder het Parkhuis, Dordrecht & Voorzitter van stichting Drechtzorg.