"Wij geven ouders het vertrouwen om zelf te zorgen”
Elly Smit – Kleinlugtenbeld is sinds 2000 kinderarts en neonatoloog in het ASz. In het zorgmodel ‘Family integrated care’ (FIC) zijn niet de medici, maar de ouders de primaire zorgverleners. Dat heeft meerdere voordelen, waaronder een kortere opnameduur. Smit legt uit hoe dat zit. Family integrated care Zo’n twintig jaar geleden was het ASz het eerste ziekenhuis dat ging werken met ‘Family integrated care’ (FIC). Smit vertelt: “Het principe is in 1994 ontstaan in Estland, uit een tekort aan verpleegkundigen. In dit concept coacht het medisch team de ouders van het kind om de rol als primaire zorgverlener op zich te kunnen nemen. Het werd opgepakt door verschillende klinieken over de hele wereld en er volgden steeds meer publicaties. Daaruit bleek dat het veel voordelen had voor kind en ouders.”
Voordelen voor ouders en kind FIC is volgens Smit nu de standaardzorg in elk ziekenhuis in Nederland: “De effecten waren duidelijk, dus gingen de voordelen voor ouder en kind zwaarder wegen dan de voordelen voor de capaciteit in het ziekenhuis. Kinderen waarvan de ouders veel aanwezig zijn drinken meer zelf, hebben minder infecties en gaan sneller met ontslag. De ouders krijgen met FIC meer zelfvertrouwen om de zorg goed uit te kunnen voeren.”
De moeder wint Het gaat op de afdeling van Smit vaak om kinderen die te vroeg geboren zijn: Het mooiste is dan als kind en ouder zoveel mogelijk bij elkaar zijn. De baby is het best af bij de ouders in de armen en kan beter alleen in de couveuse liggen als dat nodig is. Het contact tussen ouder en kind is het meest waard. Een Franse neonatoloog heeft dat ooit laten zien in een experiment met de eigen moeder, een andere moeder en een verpleegkundige. Bij een liedje van de eigen moeder waren de ademhaling en hartslag het best.”
"In dit concept coacht het medisch team de ouders van het kind om de rol als primaire zorgverlener op zich te kunnen nemen."
Bekwame ouders Ouders krijgen goede hulp van Smit en haar team: “Het kan voor ouders best spannend zijn om voor een kwetsbaar kindje te moeten zorgen. Vaak weegt het kindje maar een kilo en ligt het in een couveuse met allerlei slangetjes voor voeding, ondersteuning van de longen, een infuus. Dat maakt het ook niet makkelijk toegankelijk voor ouders. Wij faciliteren die toegankelijkheid en maken ouders bekwaam. Onze verpleegkundigen leggen uit hoe alles werkt, van sondevoeding tot basic life support. Dan zie je dat ouders er steeds makkelijker meer zelf in gaan doen.”
Neveneffect FIC heeft als doel een betere ontwikkeling van kind en ouder. Dat de opnameduur erdoor wordt verkort, is volgens Smit een neveneffect. “Voorheen bleven kinderen in het ziekenhuis voor sondevoeding. Gemiddeld duurde dat tot de uitgerekende datum, maar bij meerdere problemen kon dat tot ver in het eerste jaar duren. Nu kan het kindje al heel vroeg met een sonde naar huis, met ouders die het zelfvertrouwen hebben gekregen om de zorg voor hun kind te verlenen. Dat verlaagt ook het aantal heropnames. Op het moment dat de baby stabiel is, heeft het ruimte om contact naar buiten te leggen. Dat gaat ook beter als de ouders daarbij zijn.”