“Ik verwacht dat het Meekijkconsult veel verwijzingen gaat voorkomen.”
Huisartsen vroegen al meer dan 1.700 meekijkconsulten aan bij specialisten van het ASz. Het ziekenhuis biedt deze optie aan voor elf specialismen, waaronder die van Uroloog Helene Kemmer: “Waar huisartsen vroeger vaak een patiënt doorverwezen, hoeft dat door het Meekijkconsult niet altijd meer.”
Dat de geboren Duitse Helene Kemmer in Nederland werkt, heeft het ziekenhuis deels te danken aan de weergoden. Na haar studie Geneeskunde in Mainz, kon Kemmer voor het afronden van haar opleiding kiezen uit Stockholm en Rotterdam. “We reden op een prachtige dag door Rotterdam, langs de Boompjes en de Maas. Het sollicitatiegesprek bij Erasmus was ook heel prettig, dus toen werd het Rotterdam.” Ze begon in 2011 als Chef de Clinique in het ASz en maakt sinds 2013 onderdeel uit van de maatschap voor Urologie.
Meekijkconsult Kemmer maakt gebruik van het Meekijkconsult (mkc) voor vragen van huisartsen: “De huisarts kan via het Zorgdomein een mkc in mijn spreekuur inplannen met een schriftelijke vraag. Ik geef daarop mijn advies, dat de huisarts kan gebruiken voor het behandelplan van de patiënt. Het mkc heeft dezelfde route als een verwijs- of ontslagbrief.”
Verwijzingen voorkomen Het mkc is bedoeld voor huisartsen om specialisten op een laagdrempelige manier om advies te vragen en zo onnodige verwijzingen te voorkomen. Het is niet bedoeld als vervanging van telefonisch overleg over een patiënt die al verwezen is. Kemmer: “Ik heb het idee dat het goed gaat. Vroeger werd een patiënt soms verwezen en dan wist ik al na lezen van de verwijsbrief wat de diagnose was. Nu ik dat als mkc kan aanbieden, kan de patiënt voor sommige aandoeningen bij de huisarts blijven omdat geen specialistische behandeling nodig is.”
Cijfers Hoewel het mkc pas is gestart, blijkt al uit onderzoek onder huisartsen die zijn aangesloten bij Drechtdokters dat zij het mkc waarderen: maar liefst 87% van de respondenten geeft het een zeven of hoger. Bovendien blijft 76% van de patiënten na het meekijkconsult in de eerste lijn. Een grote winst voor de juiste zorg op de juiste plek.
Urologie Voor welke klachten komen de aanvragen bij Kemmer zoal binnen? “Dat zijn verschillende zaken. In principe alles wat geen spoed heeft en wat ik schriftelijk via een mkc kan beoordelen en bespreken. Het leent zich uiteraard niet voor aandoeningen waarbij een lichamelijk onderzoek nodig is, zoals het beoordelen van een bult of een rectaal toucher. Het gaat vaak om een verhoogde PSA-waarde, prostaatkanker of hardnekkige blaasontsteking, maar ook andere onderwerpen komen regelmatig aan bod. Soms is de patiënt al bekend bij het ziekenhuis, soms nog niet en dan hebben we informatie nodig van de huisarts. Vaak krijg ik een goede anamnese, dat is prettig. Hoe beter de info, hoe beter ons antwoord.”
Als de patiënt op dit moment al onder behandeling is bij het betreffende specialisme, is een meekijkconsult niet gewenst. Omwille van het uitgangspunt (het voorkomen van verwijzing) en dubbele kosten (er is dan al een DBC en vervolgens zou er ook een vergoeding voor het mkc worden berekend).
Goed te plannen Kemmer en haar collega’s kunnen het mkc goed inpassen in hun werk: “Ik kan het consult doen op het moment waarop het mij uitkomt en niet bijvoorbeeld net na een slechtnieuwsgesprek. Ik kan ook de tijd nemen om gegevens erbij te pakken. Onze belofte is binnen 72 uur antwoord; het is dus niet voor spoedproblemen, maar voor algemene vragen werkt het prima! En huisartsen mogen natuurlijk ook altijd bellen.”
Meer weten over het Meekijkconsult? Klik hier of neem contact op met projectleider Sandra Schoenmakers.