SPOTLIGHT

“Ik gebruikte mijn
stethoscoop nooit meer”

SPOTLIGHT

“Ik gebruikte mijn stethoscoop nooit meer”
“Uiteindelijk wil ik met mijn kennis iets terugdoen voor mijn eigen land

Huisarts Yvette Crentsil is geen onbekende in het ASz. Ze liep haar coschappen op elke afdeling binnen het ziekenhuis, behalve op de afdeling Gynaecologie. “Ik had niet echt de voorkeur voor één specialisme, want ik vond alles even interessant en leuk om te doen”, vertelt Yvette.

Na het afronden van haar studie bleef Yvette in het ASz werken, onder andere op de spoedeisende hulp en de afdeling Dermatologie. Daarna is ze naar het Amphia ziekenhuis gegaan. “Na vier jaar in het ziekenhuis kwam bij mij het besef dat ik daar niet op mijn plek was. Ik vond het contact met de patiënten en de verrichtingen die ik mocht doen heel erg leuk, maar ik gebruikte mijn stethoscoop nooit meer. Ik dacht: ‘Is dit alles’? Het besef dat het beroep huisarts beter bij mij paste kwam al snel”, blikt Yvette terug. “Ik ben een generalist. Als huisarts kan ik de dingen blijven doen die ik in het ziekenhuis zo leuk vond, maar dan met de regie in eigen handen.”


Samenwerkingsverband
Voordat Yvette praktijkhouder werd wilde ze zichzelf eerst goed oriënteren. “De eerste tijd heb ik bewust in dienst van twee verschillende praktijken gewerkt. Zo wilde ik ontdekken wat ik belangrijk vind als huisarts, voor welke populatie ik graag wil werken en welke werkwijze goed bij mij past”, zegt ze. “De vacature bij huisartsenpraktijk Dubbelzorg sprak mij aan vanwege het karakter van de patiëntgroep en omdat de praktijk uit een samenwerkingsverband bestaat, waarbij er perspectief op overname was
.”


Adviseur

De carrièreswitch naar de huisartsenpraktijk bevalt Yvette heel goed. “Ik vind het werk onwijs leuk, vooral vanwege de veelzijdigheid. Daarnaast vind ik het fijn dat het contact tussen huisarts en patiënt veel laagdrempeliger is. Wij kunnen uitgebreider stilstaan bij de klachten van de patiënt en we kunnen het geheel bespreken in plaats van een specifieke aandoening”, legt ze uit. “Ik vind het belangrijk om goed met mijn patiënten in gesprek te kunnen gaan, ze te betrekken bij het behandelproces en samen keuzes of beslissingen te nemen. Eigenlijk zie ik mezelf als een adviseur voor mijn patiënten en dat vind ik een hele prettige werkwijze. Het leuke is dat de patiënten aangeven dat zij die werkwijze zelf ook erg waarderen. Daar doe je het voor, het geeft me energie.”


Eigen draai
Met een splinternieuwe praktijk en een relatief jong team voelde het voor Yvette en haar medepraktijkhouders Karen Siebel en Jan-Willem Mauritz als een nieuw begin. “De samenwerking verloopt heel goed. We geven écht onze eigen draai aan de dienstverlening en denken samen ook goed na over onze toekomstvisie. Eén keer per jaar nemen we een dag de tijd om met elkaar na te denken over onze strategie voor de komende vijf jaar. We staan dan stil bij wat we willen, voor onszelf, voor de praktijk en houden daarbij rekening met de ontwikkelingen in de politiek en de maatschappij
.”


Iets terug doen
Yvette is de zorg ingegaan omdat ze mensen graag goede zorg wil geven. “Op vrij jonge leeftijd kwam ik in aanraking met de verschillen in de zorg tussen Nederland en Ghana. Dat moet anders kunnen, dacht ik. En daarom besloot ik geneeskunde te studeren. Uiteindelijk wil
ik met mijn kennis en ervaring uit Nederland iets terug kunnen doen voor Ghana.” Hoe ze dat wil doen weet Yvette nog niet precies, maar ze verkent op dit moment de mogelijkheden. “Via het ASz en mijn eigen connecties, ben ik bekend met projecten in Ghana waarin ik graag zou willen participeren. Bijvoorbeeld projecten op het gebied van chronische zorg of dermatologie. Deze zomer ga ik erheen en kan ik me verdiepen in wat ik daar precies kan betekenen.”

Bindingsevent 5 november 2019

Yvette heeft goed contact met de specialisten in het ASz. Dit komt volgens Yvette niet alleen doordat ze zelf in het ASz heeft gewerkt. “De contactmomenten die voor ons worden georganiseerd, zoals het Bindingsevent, vind ik heel erg waardevol. Het is een goed moment om specialisten en andere huisartsen te leren kennen, of om bepaalde zaken met elkaar uit te spreken. Als je elkaar kent, kun je elkaar ook gemakkelijker vinden. En dat komt altijd ten goede aan de zorg voor onze patiënten”, zegt Yvette. Ze wil langs deze weg iedereen enthousiasmeren om naar dit soort events te komen. Het eerstvolgende bindingsevent staat gepland op 5 november. Staat het al in uw agenda?

“Als je elkaar kent, kun je elkaar ook gemakkelijker vinden”

Komt u ook naar het Bindingsevent?

Meld u aan voor het Bindingsevent op 5 november 2019 via onze website.

Deel deze pagina