“Samen zijn wij slimmer en sneller.”
Onder de naam mProve werken zeven topklinische ziekenhuizen samen aan de digitale toekomst van de Nederlandse gezondheidszorg. Voorzitter Wim van Harten verwacht de komende twee jaar merkbare verbeteringen: “Onze datastructuur staat, onze organisatie wordt volwassener en onze projecten concreter.”
Vijf jaar geleden is mProve opgericht door vijf topklinische ziekenhuizen, later zijn de Noordwest Ziekenhuisgroep en het Zuyderland Medisch Centrum toegetreden. Van Harten combineert het voorzitterschap van mProve met dat van de RvB in het Rijnstate ziekenhuis en als hoogleraar aan de Universiteit Twente, in kwaliteitsmanagement en zorgtechnologie. “Met mProve kennen we een roulerend voorzitterschap. Ik heb het op 1 maart 2022 overgenomen van Jan Harm Zwaveling van het Máxima MC.” mProve Waarom dit samenwerkingsverband? “Om de kosten te verlagen en de kwaliteit te verhogen. Voor een individueel ziekenhuis is dat soms moeilijker om te realiseren, als groep hebben we toegevoegde waarde. Als de orthopeden van zeven ziekenhuizen bij elkaar gaan zitten, is bekend dat je de kwaliteit snel verbetert. Een sterk punt van ons verband is dat de voorzitters van de raden van bestuur en de voorzitters van de medische staven gezamenlijk het bestuur vormen, dat zorgt voor een grote mate van gelijkgerichtheid. Als groep van innoverende ziekenhuizen willen we de zorg met digitale ondersteuning patiënt- en persoonsgericht inzetten. Zo bevorderen we de gezondheid, de behandelresultaten en de zelfredzaamheid en versterken we de regionale en bovenregionale samenwerking.” De zeven ziekenhuizen in mProve - Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordrecht, Zwijndrecht en Sliedrecht) - Isala (Zwolle, Meppel) - Jeroen Bosch Ziekenhuis ('s-Hertogenbosch) - Máxima MC (Veldhoven, Eindhoven) - Noordwest Ziekenhuisgroep (Alkmaar, Den Helder) - Rijnstate (Arnhem, Zevenaar) - Zuyderland Medisch Centrum (Heerlen, Sittard-Geleen)
Samenwerken in dwarsverbanden Hoe ziet die samenwerking er in de praktijk uit? Van Harten: “We hebben dat geïnventariseerd en als eerste noemde iedereen het laagdrempelig uitwisselen van informatie. Met simpele kennisuitwisseling en antwoorden op elkaars vragen voorzien we elkaar van relevante informatie en besparen we op externe consultancy. Dat doen we in dwarsverbanden, bijvoorbeeld met kwaliteitsmanagers, inkoopmanagers en secretarissen. In totaal kennen we nu samen 40 van die dwarsverbanden. We spreken elkaar vaak digitaal in een eigen Teams-omgeving voor mProve, maar ook regelmatig fysiek.” Van elkaar leren Hebben de vijf strategische prioriteiten van het ASz voor dit jaar overlap met projecten van mProve? “Iedereen is grofweg met dezelfde thema’s bezig. Zo lopen er projecten voor de regionale samenwerking en Digitaal Thuis. Een Electief Centrum hebben wij met Rijnstate op onze locatie in Zevenaar al ontwikkeld: Rijnstate Clinics. Daar kan het ASz inspiratie uit halen. Op onze beurt kunnen wij weer ons voordeel doen met medicatie thuis, waar ASz weer verder mee is. Zo kom je samen verder.” De thema’s van nu Op de digitale investeringsagenda van mProve staan verbeterprojecten rond drie grote thema’s: connected care, medication at home en arbeidsbesparende technologie. Van Harten: “In bestuursvergaderingen bespreken we de thema’s waar we samen in willen verbeteren en pakken graag de zaken op waar nog niet altijd consensus over is, of die beter kunnen om passende zorg te leveren. Vaak liggen die in de lijn met wat landelijk speelt. Zo werken we nu samen aan acht veel voorkomende, simpele aandoeningen waar je in de academie niet zomaar een antwoord op vindt. Zoals total knee- en total hip-ingrepen, vaatchirurgie aan de aorta, bekkenbodemproblematiek en ernstig menstrueel bloedverlies.” Sterk staan om vooruit te gaan Tot nu toe heeft mProve vooral indirecte resultaten geboekt, maar daar komt verandering in volgens Van Harten: “Het opbouwen van zo’n samenwerking is ingewikkeld, dat kost tijd. We zetten nu het weefsel stevig neer, om vanuit een sterke basis aan concrete resultaten te werken. Wel hebben we met de uitwisseling van de CIO’s al gunstige contracten voor zorgtechnologie en ICT behaald en staat er met dataplatform mPlify een goede structuur om te zien waar we staan en waar het nog beter en slimmer kan. Ik verwacht dat we nu stapsgewijs verder groeien en met de inzet van het totale volume van mProve de komende tijd meer met concrete resultaten naar buiten zullen treden.”