DAT (Diabetes Advies Team) gestart
Om huisartsenpraktijken laagdrempeliger in contact te brengen met internisten bij vragen over diabetes type 2 en zo de juiste zorg op de juiste plek te verlenen, ontstond het idee voor een centraal adviesteam. Sinds 1 december 2022 is dat er. Kaderhuisarts Michiel van der Ven: “Ik vind het super dat het nu eindelijk van start is gegaan. Een mooi voorbeeld van verandering en digitalisering van zorg.”
Van keten naar kader Om de zorg voor patiënten met diabetes mellitus type 2 goed te laten functioneren, ontstond zo’n 15 jaar geleden als eerste de diabetesketen. In die keten kregen huisartsen met bijzondere medisch-inhoudelijke bekwaamheden een rol; kaderhuisartsen. Michiel van der Ven is huisarts bij STROOM Huisartsenzorg en nu 10 jaar kaderhuisarts Diabetes: “Als kaderhuisarts ben je het aanspreekpunt voor de zorggroep, huisartsen en praktijkondersteuners. Ook bewaak je de kwaliteit van zorg en ben je actief in nascholing.”
De samenwerking toen Een regionale transmurale afspraak (RTA) bevorderde de samenwerking tussen kaderartsen en internisten, maar nog niet altijd op structurele basis: “We hadden wel overleg bij vragen, maar dat liep altijd wat ad hoc. Als we elkaar nodig hadden, dan zochten we elkaar op. Terwijl het de kwaliteit van zorg ten goede komt als we structureel onze vragen, wensen en zorgen kunnen bespreken en we weten hoe het de patiënt na een verwijzing vergaat.”
Alliantieafspraak Die wens mondde uit in het idee voor een centraal adviesteam. Voor de komende jaren is ‘Diabetes mellitus type 2’ ook één van de vijf alliantieafspraken van het ziekenhuis met DrechtDokters en VGZ. Van der Ven: “Vijf jaar geleden hebben we hard gewerkt aan de nieuwe samenwerking. Toen strandde het plan echter nog op financieel vlak en omdat de noodzaak minder gevoeld werd. Nu voelt iedereen de noodzaak om patiënten zo veel mogelijk uit het ziekenhuis te houden en de juiste zorg op de juiste plek te leveren.”
Het Diabetes Adviesteam Halverwege 2022 is de samenwerking opnieuw opgestart en heeft het sinds 1 december vorm in het Diabetes Adviesteam, dat bestaat uit vier personen: “Diabetesverpleegkundige Daniëlle van den Beukel ziet alle vragen van praktijken als eerst en betrekt vervolgens mij of mijn collega-kaderhuisarts Erkan Gumus erbij. Als er behoefte is aan de expertise van de internist, betrekken we Ton Meijer of zijn collega’s van het ASz bij de vraag.”
Hoe het adviesteam werkt Met alle diabetespatiënten waar je als huisartsenpraktijk mee vastloopt, kun je bij het het team terecht. Van der Ven: “Je hoeft niet na te denken in welke lijn je vraag thuishoort, wij zoeken dat uit. We kijken naar de hulpvraag en bespreken dan digitaal of verwijzing nodig is. Zo kun je als huisarts laagdrempelig om advies vragen. Als zorggroep zien we zo ook welke vragen er leven bij praktijken en kunnen we daarop inspelen, bijvoorbeeld met extra ondersteuning. We hebben meer interactie met de internisten en stuwen zo samen de kwaliteit van zorg verder omhoog.”
Laagdrempelig via cBoards cBoards fungeert als veilig digitaal communicatiemiddel voor het Diabetes Adviesteam. Van der Ven: “Via cBoards ontvangen we bij een nieuwe vraag van een praktijk een e-mail. We loggen dan in om de vraag te zien, met een goed overzicht van relevante informatie en uitslagen. We kunnen daarop direct een antwoord formuleren en indien nodig de internist aanvinken om die te betrekken bij de vraag. Het is de bedoeling dat vraag en antwoord ook in het His belanden, waardoor de informatie bewaard blijft. Dat is een voordeel boven (video)bellen.”
Meer adviesteams op komst Het adviesteam is pas net gestart, maar veelbelovend. Daarom zijn ook andere ketens bezig met een adviesteam, onder meer voor COPD. Van der Ven: “We zagen natuurlijk al langer zulke vormen van samenwerking, met het Meekijkconsult en anderhalvelijnszorg. Met het adviesteam kun je als huisarts laagdrempelig om advies vragen, zonder de medisch specialist te storen in het spreekuur en zonder een verwijzing te hoeven doen.”