VOORWOORD

“Zorg van Waarde steeds vanzelfsprekender”

Nanni Ruedisueli

“Zorg van Waarde is het meerjarig zorgvernieuwingsprogramma binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis. Sinds 2018 brengt dit programma samenhang in tientallen innovaties binnen de patiëntenzorg. De initiatieven hebben met elkaar gemeen dat ze beogen de beste zorg tegen de beste prijs te bieden, wat een van de strategische ambities van ons ziekenhuis is. Onder ‘de beste zorg’ verstaan wij: zorg bieden op de juiste plek (in het ziekenhuis, bij de huisarts of thuis), de juiste dingen doen en deze dingen héél goed doen. Deze combinatie leidt tot hogere kwaliteit, minder onnodige zorg en minder kosten.

De eerste periode van Zorg van Waarde hebben we gebruikt om in kaart te brengen welke vernieuwingsideeën er leven bij medisch specialisten en op afdelingen en om deze ideeën te stimuleren. Dat waren er veel! Inmiddels zijn er al zo’n 75 geregistreerde vernieuwende projecten en trajecten. In 2019 zagen we circa 25 van deze initiatieven echt goed op gang komen. Het succes van de filosofie werd tastbaar. Van patiënten horen we terug dat ze de verbeteringen daadwerkelijk ervaren.


Komend jaar willen we Zorg van Waarde verankeren in de nieuwe meerjarenstrategie van het ziekenhuis. Nu we weten dat binnen veel vakgroepen en op veel afdelingen er volop wil tot vernieuwen is, zou het een vanzelfsprekendheid moeten worden om hiermee aan de slag te gaan en ermee voor de dag te komen. Deze inspanningsverplichting rust op ons allemaal, in het belang van de patiënt, het ziekenhuis en ons bredere netwerk. Veel initiatieven komen tot stand door samenwerkingsvormen tussen zowel medische als ondersteunende afdelingen, zoals ICT en laboratoria; én natuurlijk met onze partners in de eerste lijn en de verpleeghuis- en thuiszorgsector.


In het tweede programmajaar bleek in de praktijk relatief veel nadruk te liggen op het verplaatsen van zorg. We streven in 2020 naar meer evenwicht tussen het verplaatsen en het voorkómen van zorg. Daarnaast willen we een thematische aanpak invoeren, waarbij bekende en bewezen initiatieven breder worden uitgewerkt. Impact en schaalbaarheid zijn daarbij van belang. Naarmate verbeteringen meer verschil maken en makkelijker ‘uit te rollen’ zijn naar andere specialismen of afdelingen, zijn ze kansrijker voor de toekomst en kunnen we ze beter centraal ondersteunen.

Als laatste krijgt ook de financiële opbrengst nu extra aandacht. Geld speelt in dit programma geen hoofdrol, maar als je efficiënter gaat werken moet je dit bij voorkeur ook terugzien in de kosten. Het is een doel voor 2020 om dat effect duidelijker zichtbaar en meetbaar te maken. We zien in ziekenhuizen de zorgvraag voorlopig nog stijgen. Met de juiste focus en ambitie zou Zorg van Waarde het mogelijk moeten maken om met de bestaande capaciteit alle patiënten te kunnen blijven helpen die zorg in het ziekenhuis nodig hebben.

We trekken in dit programma intensief samen op met onze partners in de eerste lijn. Zorggroep ZGWA maakt deel uit van ons kernteam en heeft actief ideeën aangedragen. ZGWA heeft tevens de rol op zich genomen om voorstellen te bespreken met de collega-zorggroepen ZGR en ZGHW. Dit werkt heel prettig. Wat de VVT-sector betreft, is het Zorgtransferium een mooi voorbeeld van een gerealiseerde, effectieve samenwerking. Een volgende gezamenlijke stap op het gebied van de uitstroomproblematiek kunnen we wellicht zetten in de vorm van de Ouderenbeoordelingsunit (OBU). Uiteraard staan we open voor verdere ideeën vanuit de ketenpartners. We hopen samen met u in het komende jaar opnieuw een flinke impuls te kunnen geven aan het leveren van Zorg van Waarde!”


Nanni Ruedisueli

Programmamanager Zorg van Waarde

Deel deze pagina