Obesitascentrum

Samenwerken voor een succesvolle behandeling

Ons Obesitascentrum bestaat uit een multidisciplinair team. Chirurgen, verpleegkundigen, diëtisten, internisten en psychologen werken nauw samen om patiënten de beste zorg te bieden. Dankzij de kleinschaligheid is er veel ruimte voor persoonlijk contact en aandacht. Want een goede geestelijke en lichamelijke voorbereiding is bepalend voor het succes van de behandeling. En die voorbereiding begint al vóór de verwijzing en de behandeling eindigt niet na de operatie. Huisartsen spelen hierbij een onmisbare rol. Samen helpen we de patiënt zijn of haar doel te bereiken. Chirurgen Bas Lamme en Robert Smeenk delen een aantal praktische tips en wetenswaardigheden.

Voor wie?

Een bariatrische ingreep is interessant voor mensen met ernstig overgewicht (obesitas). Patiënten met een BMI van >40 én patiënten met een BMI van >35 die klachten ervaren samenhangend met het overgewicht, zoals hypertensie of diabetes - komen in aanmerking voor een operatie. Er zijn nog meer aandoeningen waarbij mogelijk geprofiteerd kan worden van een behandeling in het Obesitascentrum.

Obesitascentrum behandelt ook patiënten met:

  • Metabool syndroom
  • Cardiorespiratoire aandoeningen
  • Obstructief slaapapnoe syndroom
  • Een aangetoonde GERD (Gastro Esophageal Reflux Disease)
  • Leververvetting graad 2 / NASH (Non-Alcoholic Steatosis Hepatis) of hoger (fibrose / cirrose)
  • Aangetoonde cox- of gonartrose
  • Obesitas gerelateerde co-morbiditeiten waarbij een positief effect van gewichtsverlies aangetoond of aannemelijk is.

Goed om te weten

Sommige patiënten worden verwezen door andere specialisten in ons ziekenhuis, omdat het gewicht een belemmering vormt voor het ziektebeeld waarvoor zij in behandeling zijn. Denk hierbij aan verwijzing van patiënten met overgewicht en artrose via de orthopeed, of met infertiliteit/polycysteus ovarium syndroom (PCOS) via gynaecologen. Als dit zo is wordt dit vermeld in de overdrachtsbrief die gericht is aan huisartsen.

Vóór verwijzing

Zijn er patiënten die interesse hebben in een behandeling in ons Obesitascentrum en hiervoor in aanmerking komen? Houd rekening met onderstaande zaken:


Bezoek aan diëtist

Om te beoordelen of de patiënt de gewijzigde levensstijl aankan is het van belang dat hij of zij in de afgelopen twee jaar, minstens gedurende drie maanden begeleid is door een diëtist.

Afwijkende werking van medicatie

De anticonceptiepil kan na de operatie een verminderde werking hebben. Het is aan te raden om deze patiënten alvast een alternatief aan te bieden, zoals een Mirena of condooms.

Dit geldt ook voor psychiatrische medicatie die bijvoorbeeld voor een depressie wordt voorgeschreven. Het effect van deze medicatie kan veranderen. Het is aan te raden om dit na de operatie nauwlettend te volgen.

Extra voorlichting

Met enige regelmaat organiseren wij de informatieavond ‘Overgewicht en een maagverkleining’. Tijdens deze bijeenkomst informeert ons Obesitasteam over de behandelingen van overgewicht, de mogelijkheid van een operatie en de aanpassing van de nieuwe leefstijl. Een voormalig patiënt deelt zijn eigen ervaringen met een maagverkleining.

De eerstvolgende informatieavond is gepland op:

28 januari 2020, 19:30 - 21:30 uur, locatie Dordwijk.


Kijk voor een actueel overzicht van de bijeenkomsten in onze agenda:

Bij verwijzing

Handige informatie voor de patiënt:

  • Onze toegangstijd is kort: na verwijzing duurt het voor de patiënt circa twee weken tot de eerste afspraak in ons Obesitascentrum.
  • De wachttijd voor een operatie is ook relatief kort: vanaf het moment dat er goedkeuring is voor een operatie, duurt het ongeveer zes weken totdat de operatie kan plaatsvinden.
  • De actuele wachttijden en toegangstijden staan op onze website

Handige informatie voor ons:

Huisartsen hebben goed inzicht in de thuissituatie. Als daarin relevante zaken spelen, vernemen we dat graag bij de verwijzing. Als de patiënt een bariatrische voorgeschiedenis heeft, bijvoorbeeld omdat hij of zij bij een ander ziekenhuis of kliniek een behandeling heeft gepoogd, dan is het voor ons prettig om daar bij verwijzing inzicht in te krijgen.

Waarom verwijzen naar het Albert Schweitzer ziekenhuis?

Ons Obesitascentrum wordt gekenmerkt door kleinschaligheid en persoonlijk contact. We werken met een klein, multidisciplinair team, waardoor de lijnen kort zijn. Wij opereren 200 tot 250 patiënten per jaar, hiermee voldoen we aan de operatienorm, maar is er voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht. Onze obesitasverpleegkundigen Sandra Visseren en Marja den Boer, maar ook de chirurgen, kennen daardoor alle patiënten persoonlijk en kunnen zo beter aansluiting vinden bij de beleving van de patiënt.


Na de operatie blijft de patiënt nog vijf jaar onder controle. Deze controlebezoeken zijn essentieel voor een succesvol en blijvend resultaat. Het is voor de patiënt laagdrempeliger en gemakkelijker om voor deze korte bezoeken langs te komen bij een Obesitascentrum dichtbij zijn of haar woonplaats.


231

Patiënten geopereerd in 2018:

- Gastric bypass: 65%

- Gastric sleeve: 35%

Complicaties in 2018:

Binnen 30 dagen: 5%

Mortaliteit: 0%

49%

van onze patiënten komt na 3 jaar niet meer langs voor controle bezoek.

(landelijk gemiddelde: 41%)

Patiënten met meer dan 20% gewichtverlies (van het totale gewicht) na 2 jaar:

- Gastric Sleeve: 65%

- Gastric Bypass: 82%

Nazorg

Natuurlijk willen we voorkomen dat een patiënt terugvalt in oude patronen. Hij of zij krijgt daarom minimaal vijf jaar lang begeleiding in het Obesitascentrum, maar we merken dat dat een flinke opgave blijkt te zijn. Na drie jaar komt 49% van de patiënten niet meer bij ons langs voor een controlebezoek (landelijk gemiddelde is 41%). Misschien heeft de patiënt zijn doel bereikt en zijn de bezoeken voor hem of haar minder van belang. Of neemt het gewicht van de patiënt weer toe en durft hij of zij niet meer langs te komen? Voor een succesvol resultaat blijft het van belang dat wij de patiënt terugzien tijdens controlebezoeken.

Signaalfunctie
Huisartsen hebben hierbij een belangrijke signaalfunctie. Merk je dat de patiënt zijn of haar afspraken niet meer opvolgt? Stimuleer ze dan zoveel mogelijk. Wanneer patiënten hun controle bezoek niet nakomen, stellen wij de huisarts hiervan schriftelijk op de hoogte. Deze controlebezoeken zijn van groot belang omdat we kunnen bijsturen op basis van diverse metingen van het gewicht en de bloedwaarden, óók als het allemaal goed gaat. Patiënten die aankomen na de operatie worden, naast de diëtist en vaak ook psycholoog, gezien door internist-endocrinoloog Rosalie Kiewiet. Zij beoordeelt of aanvullende medicatie uitkomst kan bieden of er een andere oorzaak is dan verval in de oude leefstijl.

Na 5 jaar

Na vijf jaar én een succesvol resultaat, hoeft de patiënt niet meer op controle in ons ziekenhuis te komen. Toch is het belangrijk om alert te blijven op signalen die mogelijk verband houden met de operatie.

Patiënten kunnen, zelfs tien jaar na een bariatrische ingreep last krijgen van buikpijn en ontlastingsproblemen, maar vooral galstenen en inwendige herniatie. Ook na vijf jaar kan er gewichtstoename ontstaan ondanks deficiënties van vitamines en mineralen. Zelfs als de patiënten niet meer bij ons op controle komen, zijn zij nog steeds van harte welkom in ons Obesitascentrum. We bespreken de situatie van de patiënt dan opnieuw in ons multidisciplinaire team en beoordelen wat wij nog kunnen betekenen.

Signaleer je dit soort klachten?

Neem gerust contact met Bas en Robert op voor overleg, of bel met het Obesitascentrum.

BINNENKORT BESCHIKBAAR

Behandelpad-app

Binnenkort komt er een behandelpad-app beschikbaar voor patiënten van het Obesitascentrum. Deze app biedt ondersteuning en voorlichting tijdens alle fasen van het behandelproces, van voorbereiding tot behandeling en nazorg. Handige informatie om mee te geven aan patiënten die interesse in een operatie hebben. Zij kunnen de app namelijk al gebruiken vóórdat ze bij ons op bezoek zijn geweest.

Momenteel is de app nog in ontwikkeling. We verwachten dat deze in de eerste helft van 2020 beschikbaar zal zijn.

Meer informatie?

Sinds kort werken wij samen met Centrum Gezond Gewicht waarin kinderartsen, internisten en chirurgen uit verschillende ziekenhuizen met elkaar samen werken rondom de zorg aan kinderen en volwassenen met (ernstige) obesitas. Samen zetten wij ons in voor een innovatieve en effectieve aanpak om (ernstige) obesitas tegen te gaan. Dit doen wij ook door samen wetenschappelijk onderzoek te doen naar obesitas(zorg).


Op 6 maart 2020 organiseert het Centrum Gezond Gewicht het 2e Nationaal Obesitas Symposium. Kijk voor meer informatie op: obesitassymposium.nl


Deel deze pagina