SPOTLIGHT

Jan en Anne Huisman

SPOTLIGHT

Jan en Anne Huisman

Er waait een frisse wind door ‘Het Doktershuis’ in Ridderkerk. Dat is te zien aan het splinternieuwe interieur dat huisartsen Jan Huisman en Anne Huisman ons vol trots laten zien. Daarnaast wordt er ook een nieuwe generatie klaargestoomd om de praktijk over te nemen. Vader Jan draagt het stokje over aan zijn zoon Anne, die nu nog de helft van de week waarneemt voor zijn vader. Vanaf 1 januari 2021 zijn de rollen omgekeerd en bouwt Jan zijn werk als huisarts langzaam af.

“Maar praktisch gezien zal er niet zoveel veranderen hoor”, zegt Anne. “Ondanks dat wij elkaar nog nooit aan het werk hebben gezien, geven wij op een vergelijkbare manier invulling aan onze functie. Dat horen we ook wel terug van onze patiënten.” Eerlijk, direct, snel en to-the-point, zo omschrijft Jan hun werkwijze. “En we zijn niet te formeel,” voegt Anne er aan toe. "Door onze manier van communiceren zijn we toegankelijk en goed in staat om op een lijn te zitten met patiënten. Het maakt ons vak gemakkelijker, want de mentale, coachende rol komt steeds meer op de voorgrond.” Jan: “Als je geen verbinding zoekt met je patiënten en zelf alleen maar de dokter speelt is dat ten nadele van iedereen, ook van jezelf.”


Voorbeeld
Het sociale, de interesse in mensen en de vrijheid die het vak biedt, is voor beiden de reden geweest om huisarts te worden. Anne: “Ik had natuurlijk een goed voorbeeld en wist daardoor precies waar ik voor koos. Dat je als huisarts de hele mens behandelt en niet alleen de klacht, vind ik het mooie van het vak.” Nadat Anne in 2013 zijn huisartsenopleiding afrondde, heeft hij eerst ervaring opgedaan in verschillende praktijken in Rotterdam. Ook heeft hij nog een jaar in Australië gewoond toen zijn vrouw, Ankie Lebon (kinderarts Albert Schweitzer ziekenhuis, red.) daar werkte als onderdeel van haar ic-fellowship. “Het was niet direct mijn intentie om in de praktijk van mijn vader te gaan werken. De mogelijkheid diende zich aan, het is zo gelopen en het bevalt me prima.”


Academische praktijk
Anne is in een gespreid bedje gekomen. ‘Het Doktershuis’ dat door zijn vader, destijds samen met de huisartsen Albert en Annelie Scholte en de andere maatschap Postema, Hoegen en Vermulm is opgericht, is uitgegroeid tot een goed lopende praktijk. De maatschap bestaat uit vier praktijken, die de krachten hebben gebundeld in ‘Het Doktershuis nr. 3’, er zijn twee vestigingen (Ridderkerk en Rijsoord) en samen dragen zij zorg voor 9.400 patiënten. “Bovendien zijn we een academische praktijk. Dit jaar begeleid ik mijn dertigste AIOS”, zegt Jan. “Het is mooi om te zien dat bijna iedereen die hier werkt oud-AIOS is geweest. Dat zegt ook iets over de goede sfeer binnen ons team”, merkt Anne op. Jan: “Ons personeel is inderdaad heel loyaal. We hebben veel geïnvesteerd in extra formatie, hebben personeel genoeg en dat geeft een prettig gevoel. Er is nog nooit iemand bij ons weggegaan uit onvrede en het aantrekken van nieuw personeel is voor ons ook geen probleem.”

“Blijf altijd jezelf, laat je niet door regelgeving beïnvloeden”

Pionieren
Jan houdt wel van pionieren en ondernemen. Dat begon al toen hij samen met Albert en Annelie Scholte en Mathilde Wisse in 2001 besloot om samen te werken met een andere maatschap. “We hadden ruimte nodig voor de hulptroepen (praktijkondersteuners). Je moet niet alles alleen willen doen”, stelt Jan. “Als er iets nieuws mogelijk is, zijn we altijd als eerste betrokken. In de jaren 80 waren wij bijvoorbeeld al bezig met automatisering en nog steeds staan we open voor verbetering en innovatie binnen ons vak. Omdat het leuk en interessant is én omdat het van belang is voor de toekomst.” Jan en zijn compagnon Albert Scholte, die over een half jaar stopt met werken, zijn zelf altijd zeer betrokken geweest bij het reilen en zeilen in de praktijk. “De praktijk leunt op hen, zij zijn de harde kern en met hen vertrekt er een schat aan waardevolle kennis en ervaring”, geeft Anne aan. “Voor ons, de nieuwkomers, ligt daar nog wel een uitdaging.”


Vertrouwen
“Iedereen die na jou in de praktijk gekomen is profiteert van wat jullie hebben neergezet”, zegt Anne tegen zijn vader. “Ik ben heel dankbaar dat mijn vader me de vrijheid geeft om te doen en laten wat ik wilde. Dat alles mogelijk is en dat ik hier zonder slag of stoot kon komen werken.” Hoewel het loslaten voor Jan nu helemaal nog niet aan de orde is, voorziet hij daarin geen problemen. “Als opleider ben ik het al wel een beetje gewend, loslaten en vertrouwen hebben, in plaats van controle houden. En ik vertrouw Anne 100 %.” Voor zijn zoon heeft hij een duidelijk advies: “Blijf altijd jezelf, laat je niet door allerlei regelgeving beïnvloeden. Leg je hart op de tong en zorg dat je goed samenwerkt met collega’s.”

Deel deze pagina