SAMENWERKING HAP & SEH

“We kunnen veel van elkaar leren”

SAMENWERKING HAP & SEH

“We kunnen veel van elkaar leren”

De Regionale Huisartsenpost Drechtsteden (HAP) en de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Albert Schweitzer ziekenhuis werken steeds nauwer samen, met als doel: de juiste zorg bieden op de juiste plek.

Ze zitten naast elkaar en delen een ontvangsthal. Buiten de openingstijden van de huisartsenpraktijken, beoordeelt de HAP of de patiënt direct ziekenhuiszorg nodig heeft, door een dienstdoende huisarts kan worden geholpen, of kan wachten tot de volgende werkdag. Angelique Boers, medisch manager van de HAP: “Dit zorgt voor veel minder ‘zelfverwijzers’ op de SEH, dus minder oneigenlijk gebruik van de SEH. Deze nuttige samenwerkingsvorm, die wij al vele jaren hanteren, komt in sommige andere regio’s nu pas op gang. We liepen daarmee voorop.” Maar er valt nog meer winst te behalen. SEH-arts Annemarie van der Velden: “Een patiënt die we op de SEH niets extra’s kunnen bieden, moet bij voorkeur niet bij ons komen. Ook dat is Zorg van Waarde.”


Van der Velden noemt een typisch voorbeeld waarin dit tot voor kort niettemin heel gewoon was: een patiënt meldt zich bij de HAP met de verdenking van een botbreuk. “De huisarts op de HAP verwees dan standaard door naar de SEH, waar de procedure is om een foto te laten maken. Die tussenstap via de SEH is overbodig, zeker als het doel is om een fractuur uit te sluiten. Daarom kan de HAP sinds kort zelf diagnostiek aanvragen bij Radiologie.” Boers: “Dat doen we vanuit onze huisartsenpraktijken overdag ook al zo. Het is ongemakkelijk om de patiënt nodeloos te verwijzen naar weer een andere wachtkamer én op te zadelen met kosten, doordat op de SEH het eigen risico van de zorgverzekering wordt aangesproken.” Van der Velden: “Het SEH-personeel wint met de nieuwe werkwijze tijd voor patiënten die wel onze hulp behoeven.” Boers: “Blijkt er toch sprake van een breuk, dan verwijzen wij de patiënt alsnog naar de SEH, maar in dat geval met goede reden.”


Zo gaat het ook met een verdenking van een longembolie of trombose. De HAP kan zelf op D-dimeerwaarden laten prikken, iets wat de huisarts in diens eigen praktijk overdag ook al doet. Binnen een uur komt de uitslag. Bij een verhoogd risico worden patiënten naar Radiologie verwezen voor uitgebreider onderzoek.


Als vervolgstap op deze werkafspraken, gaan de SEH en HAP samen in kaart brengen wat de tien à vijftien meest voorkomende verwijzingen van de HAP naar de SEH zijn en hoe ze daarbij momenteel samenwerken. “Doen we dingen dubbel? Kunnen we processen vereenvoudigen, in het belang van de patiënt en van het toch al zwaarbelaste systeem? Kan de SEH in sommige gevallen beter direct even meekijken op de HAP?”


Ooit was er een gezamenlijk voornemen om toe te groeien naar één gezamenlijke medische spoeddienst. Boers: “Dat in één keer doen, lijkt nog een brug te ver. Met kleine stappen kunnen we eerst beter op elkaar ingespeeld raken. Als je elkaar beter kent, komen er vanzelf nieuwe ideeën en initiatieven voor de toekomst.” Om het ‘mixen’ van de organisaties te vergemakkelijken, wordt op 6 januari 2020 symbolisch de tussendeur die de HAP en SEH van elkaar scheidde, definitief opengezet tijdens een gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst. Boers: “Onze koffiekamer zit daar dicht bij. Alle collega’s zijn daar welkom, zeker ook die van de ambulance- en thuiszorg!” Van der Velden: “We zullen ieder ons eigen vak behouden, maar we kunnen elkaar beter helpen en veel van elkaar leren.”


Deel deze pagina