“Verandering kost tijd, maar we zetten meetbaar grote stappen.”

In 2022 is onze meerjarenstrategie vernieuwd. De doelstelling: de toenemende zorgvraag tot en met 2026 opvangen met gelijkblijvende middelen. Wat is de stand van zaken? Het strategieteam geeft ons een update over de vijf lopende projecten én vijf nieuwe initiatieven. Het strategieteam bestaat uit manager I&A en chief information officer Onno Donkervoort, kinderarts Yvonne Roosen, trainee afdelingshoofd Vera Egbers en programmamanager Nanni Ruedisueli. Donkervoort: “We liggen op koers, we zien dat onze projecten bijdragen aan de meetbare doelen die we hebben gesteld.”
Transformatiegelden Vanuit het IZA zijn landelijk gelden beschikbaar voor initiatieven die bijdragen aan passende zorg, toegankelijkheid van de zorg, regionale samenwerking of andere doelstellingen uit het IZA. Als ziekenhuis hebben we in het tweede kwartaal de eerste aanvraag gedaan op basis van de strategische projecten en goedkeuring gekregen. Daarmee kunnen we de vijf extra projecten oppakken.
Verandering De zorg moet veranderen, maar elke verandering kost tijd. Dat ondervindt ook het strategieteam volgens Onno: “Het vraagt tijd en energie van onze medewerkers om in de juiste mindset te komen voor transformatie van de zorg. Je moet ervoor openstaan. De dingen die je dagelijks doet, goed doen en daarnaast ruimte vinden voor verandering. Als strategieteam zijn we daar dagelijks mee bezig. We hebben al grote stappen gezet en blijven onze energie erin stoppen. We krijgen met de transformatiegelden meer implementatiekracht. Er komt capaciteit vrij, die voor versnelling gaat zorgen. Het is een meerjarenstrategie, maar uiteindelijk gaan patiënten, professionals en onze organisatie het verschil zien.”
De vijf lopende projecten 1. Helene Schweitzer kliniek 2. Thuismonitoring 3. Digitale poli 3.0 4. Strategische personeelsplanning 5. Verbeterplan kliniek (herstel van capaciteit en doorstroming)
Alle projecten draaien om de drie hoofdpijlers in de nieuwe strategie van het ziekenhuis: een gezonde medewerker, een gezonde patiënt en een gezonde organisatie. De projecten lopen in zowel de acute, chronische als planbare zorg.
De status per project Het verbeterplan kliniek is in het tweede kwartaal van 2023 succesvol afgerond. De volgende vier projecten lopen door, opgeschaald of in een andere vorm:
● Helene Schweitzer kliniek De Helene Schweitzer kliniek is geopend op 22 mei 2023, de komende tijd staat in het teken van uitbouwen en optimaliseren. Denk aan naamsbekendheid opbouwen en een goed imago als doorverwijscentrum voor kleine ingrepen. Het strategieteam heeft doelen gesteld en monitort onder meer op betrouwbaarheid, wachttijden en patiënttevredenheid. Lees hier meer over de Helene Schweitzer kliniek in deze uitgave van Albert Contact.
● Thuismonitoring We bieden thuismonitoring inmiddels aan voor steeds meer zorgpaden en patiënten. Aan het begin van de zomer is met enkele ketenpartners ook de verkenning gestart voor de inzet van thuismonitoring als onderdeel van transmurale samenwerking. Het strategieteam wil het nu groter neerzetten, met striktere doelen en meer capaciteit in de uitvoering. Extern werkt het ASz samen met Rivas en huisartsen om thuismonitoring nog beter in te bedden.
● Digitale poli 3.0 Belangrijke mijlpalen: de patiënt kan nu zelf online afspraken maken en het gebruik van het MijnASz-portaal steeg naar ruim 70%. Dat portaal is de basis, vanuit daar kan de patiënt steeds meer zelf zien en regelen. Die implementatie loopt dan ook door, met verhoogde aandacht voor onder andere efficiëntere processen en capaciteitsmanagement, digitaal aanmelden en digitale recepten.
● Strategische Personeelsplanning (SPP) Waar liggen de toekomstige behoeftes en de huidige sterktes en zwaktes in de personele bezetting? Een aantal afdelingen heeft nu een concreet plan van aanpak per team, om te kunnen anticiperen op de toekomst. Aan het einde van dit jaar hebben alle grote afdelingen een plan voor het invullen van onder meer de bezetting, instroom en opleidingsplannen.
"Alle projecten draaien om de drie hoofdpijlers in de nieuwe strategie van het ziekenhuis: een gezonde medewerker, een gezonde patiënt en een gezonde organisatie."
Vijf nieuwe initiatieven Omdat de als eerst bepaalde projecten zich nu in de volgende fase bevinden, start het strategieteam met vijf nieuwe initiatieven.
● Hospital Control Center Eind van dit jaar vormt het strategieteam een visie en plan rond een centrale logistieke aansturing van het ziekenhuis: een soort verkeersleiding, gericht op efficiënt patiëntverloop van instroom tot uitstroom. Voor de huisarts betekent dit dat het ASz haar capaciteit nog beter kan benutten en zo bijvoorbeeld niet meer de deuren van de SEH hoeft te sluiten.
● Optimaliseren doorstroom (doorlooptijd) SEH Ook dit project zit in de visie- en planvormingsfase. Er lopen verschillende deeltrajecten om de doorstroom van de spoedeisende hulp (SEH) te optimaliseren. Het interne traject van ASz richt zich op het beter reguleren van de instroom en het optimaliseren van de doorstroom naar huis of naar de kliniek, zodat de SEH minder vaak dicht moet door drukte. Daarnaast loopt ook een extern, gezamenlijk project voor de samenwerking tussen SEH en HAP, met VGZ en Drechtdokters. In dit artikel lees je hier meer over.
● Verbeteren zorg en doorstroom kwetsbare ouderen Met een groot aantal bestaande en nieuwe initiatieven bereidt het ASz zich maximaal voor op de ketenoverstijgende programma’s met de regionale zorgpartners. Een voorbeeld is om in samenwerking met de VVT de indicatie zo goed mogelijk te doen, zodat daar minder vertraging zit. Daarbij kijkt het ASz eerst naar zichzelf: hoe kan het ziekenhuis haar indicatiestelling en processen verbeteren, bijvoorbeeld door betere registratie? Door het anders te organiseren, kan het aantal thuiszorgaanvragen dalen en wordt de doorstroom beter. Lees hier meer over de AZA.
● Prehabilitatie Prehabilitatie houdt in dat de patiënt vóór een operatie in zo goed mogelijke conditie is, om er beter uit te komen. De resultaten zijn goed, dus schaalt het strategieteam op door het aantal zorgpaden uit te breiden. Het werkt pre-operatief, maar bijvoorbeeld ook bij oncologie.
● Medicatie naar huis Het aantal medicijnen dat naar de thuissituatie wordt overgeheveld, wordt uitgebreid. Het gaat hier om patiënten die niet meer naar de dagopname hoeven, maar thuis medicatie toegediend kunnen krijgen, volgens de juiste normen.
Deel deze pagina
