“De patiënt staat altijd centraal.”
Om de zorg toegankelijk, betaalbaar en kwalitatief goed te (blijven) houden, staan we voor een grote uitdaging. Dat vindt Richard Baan als voorzitter van de Cliëntenraad: “Hoewel zonder meer maatschappelijke belangen belangrijk zijn, proberen we als Cliëntenraad voortdurend de belangen van de patiënt centraal te stellen bij het afwegen van onze gevraagde en ongevraagde adviezen aan de RvB. Ik denk hierbij aan thema’s zoals de gevolgen van ‘No-show’, het aanpassen van de bezoektijden en het doorstromen van een patiënt naar een verzorgings- of verpleegtehuis (VVT).”
Richard Baan (65) is gepensioneerd en vervult sinds 2021 vrijwillig de rol als voorzitter van de Cliëntenraad bij het ASz. Richard is van huis uit accountant en was in zijn werkende leven 37 jaar lang in dienst van de Rabobank, waarvan de laatste jaren als directeur. Naast het voorzitterschap is hij ook vrijwilliger bij Over Rood en heeft hij bestuurlijke functies bij de Bibliotheek Hoeksche Waard en twee ouderenorganisaties in 's-Gravendeel.
De Cliëntenraad De Cliëntenraad komt op voor de belangen van patiënten en bezoekers, wordt ondersteund door een ambtelijk secretaris en telt negen leden, die in verschillende werkgroepen de actuele thema’s behandelen. Richard: “Er komt veel op ons af, want de patiënt speelt in veel thema’s een rol. Alle nieuwe thema’s verdelen we onderling. We vergaderen eens per kwartaal met de RvB en het MSB, één keer per jaar met de RvT en nemen ook deel aan regionale bijeenkomsten. Bij onze vergaderingen nodigen we altijd een gast uit, die ons kan bijpraten over één van de thema’s.”
De strategie van het ziekenhuis Eén van die thema’s is de IZA en de daarmee verwante strategie van het ASz. Daarin spelen onder andere de thema’s polikliniek 3.0 en thuismonitoring een rol. Wat merkt de Cliëntenraad van de strategie? “Wij zijn al in het voortraject betrokken bij de totstandkoming van de strategie. We hebben kunnen meepraten over de strategie en de ambities, dat vind ik heel positief. Ook worden we regelmatig geïnformeerd over de voortgang. Onze taak is om de juiste prioriteiten te stellen. We willen graag overal bij betrokken zijn, maar kunnen ons als vrijwilligers niet overal in mengen.” Voor de patiënt zijn alleen de resultaten van de strategie relevant, denkt Richard: “We hebben een groot patiëntenpanel met 2.700 e-mailadressen. Daar sturen we regelmatig enquêtes naar, zo krijgen we inzicht in wat patiënten merken van de speerpunten in de strategie.”
“We willen voorkomen dat er alleen over de patiënt wordt gepraat, het is van belang om met de patiënt te praten."
Actuele thema’s Naast het IZA buigt de Cliëntenraad zich momenteel over thema’s als laaggeletterdheid, bezoektijden, digitalisering en no-shows. De raad is ook onder meer betrokken bij het aantrekken van de nieuwe voorzitter van de RvB, de huisvesting en herinrichting van het ziekenhuis en een vertrouwenspersoon voor patiënten. Richard: “We vinden als Cliëntenraad dat je ook als patiënt de mogelijkheid moet hebben om naar een vertrouwenspersoon te gaan. Dat idee kreeg landelijke bekendheid en wordt gedragen door de RvB. Zij zijn nu bezig met de invulling van zo’n initiatief.”
Doorstroming naar VVT Een ander gevoelig thema is het doorstromen naar VVT, waarin volgens Richard meer van de patiënt zal worden gevraagd: “Nu komt het bijvoorbeeld voor dat je een verpleeghuis krijgt toegewezen, maar de familie het kan weigeren. Bijvoorbeeld vanwege de locatie. Straks zal die keuze er minder zijn. Als er plaats is en je indicatie is voldoende, dan ga je daarheen. Daar heb je als patiënt dan misschien ook minder invloed op. Dit ligt dus gevoelig omdat wij als Cliëntenraad de vraag hebben gesteld in welke mate het individuele belang en de (emotionele) gevolgen voor de patiënt en zijn naasten bij de besluitvorming rondom deze maatregel zijn betrokken.”
Niet over de patiënt praten, maar met de patiënt Richard is blij met de betrokkenheid vanuit verschillende lagen in het ziekenhuis, maar waakt er tegelijk voor dat de patiënt op tijd betrokken blijft bij nieuw beleid: “We willen voorkomen dat er alleen over de patiënt wordt gepraat, het is van belang om met de patiënt te praten. Voor no-shows werd bijvoorbeeld voorgesteld om een gepland bezoek in rekening te brengen als een patiënt niet komt opdagen. Als Cliëntenraad hadden we daar onze vraagtekens bij. Is de oorzaak wel voldoende onderzocht? Kan iemand de rekening wel betalen? Speelt communicatie een rol bij laaggeletterde patiënten en patiënten met een migratieachtergrond? Het is van belang om vroegtijdig samen op te trekken en daar zelf als raad ook alert op te zijn. De patiënt blijft echt centraal staan en dit dragen we ook voortdurend uit.”
Deel deze pagina
