VOORWOORD
“Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder!”
Karin Veltstra Bestuurder DrechtDokters
Met veel genoegen schrijf ik het voorwoord voor deze editie. Afgelopen jaar viel deze eer te beurt aan mijn voorgangster Hilda van den Oosterkamp. Zij heeft helaas vanwege haar plotselinge overlijden geen invulling kunnen geven aan de hier door haar uitgesproken ambitie: “Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder!” In haar herinnering nemen we deze ambitie mee.
Na een aantal maanden heb ik de plek van Hilda op interimbasis op me genomen. Dit is zowel van mijn kant als van de kant van DrechtDokters zo goed bevallen dat we hier een vast vervolg aan geven. Mijn naam is Karin Veltstra, ik ben 52 jaar oud en heb op zakelijk vlak een juridische/bedrijfskundige achtergrond. Inmiddels loop ik al heel wat jaren mee op directie-/bestuursniveau binnen de verschillende zorgdomeinen. Ik heb in verschillende regio's ervaring opgedaan binnen de thuiszorg, gehandicaptensector en de ouderenzorg. Iedere regio heeft zo zijn eigen dynamiek en uitdagingen, maar in algemene zin staan we door de verdere vergrijzing en ontgroening aan het begin van anders werken in de zorg.
Anders werken, waarin samenwerken centraal staat: met elkaar en rondom de patiënt. Voor mij ook de reden om een PhD-onderzoek te starten naar de mogelijkheden tot verbetering van de zorg rondom kwetsbare (thuiswonende) ouderen. Naast het anders werken in de praktijk helpt het ook als we met een andere blik kijken naar gezondheid. Niet de kwaliteit van de zorg en de verschillende mogelijkheden aan behandelingen, maar de toegevoegde waarde aan de kwaliteit van leven voor de patiënt staat voorop. Het maken van afwegingen in wel of niet behandelen en de impact die deze beslissing kan hebben op de ervaren kwaliteit van het leven. Dat betekent samen beslissen! Niet alleen in de huisartsenpraktijk, maar ook in het ziekenhuis. Binnen de ouderenzorg heb ik inmiddels veel ervaring opgedaan met positieve gezondheid. Een mooi concept wat helpend kan zijn om een dergelijk gesprek invulling te geven.
Verder ben ik enorm onder de indruk van hetgeen artificiële intelligentie (AI) zou kunnen betekenen in de zorg. Uiteraard zie ik de voor- en nadelen. Echter zie ik de regeldruk de afgelopen jaren -ondanks goede intenties- niet afnemen, maar toenemen. AI kan ons helpen bij het verlagen van de administratieve last, het (deels) vervangen van ondersteunende functies en de diagnostiek. Op die manier kan AI bijdragen aan het oplossen van het (komende) personeelstekort.
Voor ons ligt dan ook een boeiende periode om in een tijd van vele maatschappelijke veranderingen het goede te behouden en die zaken toe te voegen die ons helpen te blijven bij waar we voor zijn: veilige en passende patiëntenzorg. Ik kijk ernaar uit om jullie te ontmoeten!