“De landelijke verwijsafspraken zijn nu helder vastgelegd.”
In 2016 werden landelijke verwijsafspraken voor medisch specialistische zorg gemaakt. Op initiatief van [Ont]Regel de Zorg zijn die afspraken met alle stakeholders bijgewerkt en sinds september 2023 centraal gebundeld op ordz.nl/verwijsafspraken. Floor Corman, Beleidsmedewerker bij Team [Ont]Regel de Zorg, vertelt over de totstandkoming, de status en de toekomst.
Floor Corman (26) studeerde Gezondheidswetenschappen en volgde een financial traineeship bij het ministerie van VWS. Bij dezelfde organisatie maakt ze nu deel uit van de Directie Patiënt & Zorgordening en Team [Ont]Regel de Zorg (ORDZ). “Samen met alle belanghebbenden willen we zorgen voor minder administratieve regeldruk, meer tijd voor de patiënt en meer werkplezier voor iedereen die in de zorg werkt. Daar passen de verwijsafspraken goed in, waarmee we onder meer zorgen voor meer duidelijkheid en dus minder onnodige verwijzingen.”
Loket ORDZ is op een laagdrempelige manier bereikbaar via onder meer een LinkedIn-pagina, Ontregelspreekuur, nieuwsbrief en via een contactformulier. Floor: “We kregen veel meldingen over verwijzingen binnen, vooral vanuit huisartsen en soms ook vanuit ziekenhuizen. De meeste hadden betrekking op ‘gedoe’ rond verwijzingen. Er was veel onduidelijkheid. Ziekenhuizen wisten bijvoorbeeld niet altijd dat een nieuwe verwijzing vaak niet nodig is, wat dubbel werk opleverde voor het ziekenhuis én de huisarts.”
Van Excel naar online De verwijsafspraken die in 2016 waren gemaakt, deden tot nu toe nog geen dienst: “Ze stonden in een onduidelijk, onleesbaar Excel-bestand dat niet online stond en dus ook niet gedeeld was. De afspraken waren in 2016 bovendien gemaakt tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen. Nu zijn ook de huisartsen erbij betrokken. Samen met alle partijen hebben we de verwijsafspraken herzien, met kleine toevoegingen en aanpassingen. De grootste winst zit in het feit dat er nu één helder document is dat centraal bereikbaar en deelbaar is. Er wordt nu ingezet op de communicatie en verspreiding van het document, zodat het bij de zorgverleners terechtkomt die verwijzingen aanvragen.”
Heldere verwijsafspraken Team ORDZ nam het initiatief en bracht alle partijen bij elkaar. Floor: “Alle betrokken partijen reageerden enthousiast en waren bereid mee te helpen en mee te denken. Iedereen zag ook de noodzaak ervan; hiermee verminderen we administratieve lasten en vergroten we het werkplezier. Vooral nu ook het perspectief van de huisartsen is meegenomen. Veel verwijzingen kunnen medisch specialisten bijvoorbeeld zelf doen, daar hebben ze de huisarts niet bij nodig. Bijvoorbeeld bij een second opinion of een nieuwe zorgvraag van dezelfde patiënt. Een ander goed voorbeeld vind ik dat een patiënt die in het ziekenhuis onder behandeling is, ongeacht hoe lang die wel of niet op afspraak is geweest, geen nieuwe verwijzing nodig heeft zolang de patiënt niet is terugverwezen naar de huisarts. Eerder leefde het idee bij ziekenhuizen dat patiënten na langer dan één jaar een nieuwe verwijzing nodig hebben, dat is dus niet altijd zo.”
“Iedereen zag ook de noodzaak ervan; hiermee verminderen we administratieve lasten en vergroten we het werkplezier."
Betrokken partijen
- Zorgverzekeraars Nederland (ZN)
- Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ)
- Federatie Medisch Specialisten (FMS)
- Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU)
- Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN)
- Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV)
- Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH)
- Relatiebeheerders eerste- en tweedelijns zorg (o.a. FMCC)
- Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Van theorie naar praktijk De verwijsafspraken staan helder op ordz.nl/verwijsafspraken, inclusief een processchema om te beoordelen of een verwijzing nodig is. Werkt dat in de praktijk? Floor: “We hebben nu een belangrijke eerste stap gezet. De afspraken staan pas net online, over een tijdje hebben we een evaluatiemoment. Voor sommige afspraken zijn nog aanpassingen in de systemen nodig, dat gaat soms moeizaam. Wij doen er met ons team veel aan om het aan te jagen. We geven er bekendheid aan via onze kanalen en een vervolgidee is om een kennisquiz te lanceren voor baliemedewerkers op de poli’s. Verder zijn de relatiebeheerders de spil tussen de ziekenhuizen en huisartsen, zij spelen ook een grote rol in het bekendmaken en implementeren van de verwijsafspraken.”
Minder regeldruk, meer werkplezier De eerste reacties op de gebundelde verwijsafspraken zijn heel positief, ervaart Floor: “Het wordt heel goed ontvangen. We krijgen nog wel wat opmerkingen en vragen, maar ook dat vind ik positief; men is ermee bezig. Veel vragen kunnen we meteen ophelderen, sommige niet. Die nemen we mee in ons evaluatiemoment. Waarover die vragen gaan? Dat is heel wisselend. Veel heeft betrekking op werkwijzen, bijvoorbeeld wat een arts in de ene regio mag doen, doet een huisarts in een andere regio. We zijn blij dat er nu heldere afspraken staan en we die met de feedback steeds scherper krijgen."