“De patiënt staat altijd centraal.”
Sinds december 2023 is Stefan Kroese voorzitter van mProve, het innovatieve netwerk van zeven topklinische ziekenhuizen, waaronder het Albert Schweitzer ziekenhuis. Met de transformatieplannen wil mProve in de komende 4 jaar 100 zorgprocessen in de regio verbeteren: “Door de vervelende taken weg te automatiseren en energie te steken in de leuke taken. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”
Stefan Kroese studeerde bedrijfskunde en filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkte onder meer voor het Reinier de Graaf Ziekenhuis, de Reinier Haga Groep en het Medisch Centrum Haaglanden - Bronovo. Stefan combineert het voorzitterschap van mProve (sinds december 2023) met het voorzitterschap in de Raad van Bestuur van de Noordwest Ziekenhuisgroep (sinds mei 2020).
Transformatieplan: elk jaar 25 verbeterde zorgprocessen mProve diende een transformatieplan in, dat via de snelle toets positief werd beoordeeld door zorgverzekeraars Coöperatie VGZ en Zilveren Kruis. Het plan wordt nu verder uitgewerkt. Kroese: “Met dit plan proberen we de zorgvraag het hoofd te bieden. In alle mProve-regio’s geldt op hoofdlijnen hetzelfde verhaal: stijgende zorgvraag, krappe arbeidsmarkt. Ons plan is erop gericht om de komende vier jaar elk jaar 25 zorgprocessen te verbeteren, wat moet leiden tot minder beslag op de zorgcapaciteit en het voorkomen van zorgvraag. Dat doen we met een datagedreven aanpak op twee pijlers: passende zorg en arbeidsbesparende technologie. Daarbij benutten we met mProve slim onze gezamenlijke capaciteit. Wat gaat al goed en wat kunnen we kopiëren van elkaar?”
Datagedreven aanpak Wat houdt de datagedreven aanpak op het gebied van passende zorg in? De zeven topklinische mProve-ziekenhuizen maken daarvoor gebruik van mPlify, het eigen platform voor data-analyse. Kroese: “We kunnen onze datavragen stellen aan mPlify. Bijvoorbeeld hoe onze ziekenhuizen met behandelingen omgaan. Die data laat vervolgens bijvoorbeeld zien dat het ene ziekenhuis vaker opereert en het andere juist meer inzet op therapie of medicatie. Op basis van praktijk- of procesvariatie kunnen we zo samen bedenken hoe het slimmer zou kunnen. Een voorbeeld is hevig menstrueel bloedverlies, daarbij zien we veel interessante verschillen tussen de ziekenhuizen. Het ene ziekenhuis opereert bijvoorbeeld significant minder en zet meer in op zelfmanagement van de patiënt en effectievere hulp van de eerste lijn. Als we dit soort best practices samen delen, kunnen we de zorg effectiever aanpakken.”
Veel zorgprofessionals worden dan ook enthousiast van de resultaten van betere zorgprocessen: “Een voorbeeld is de heup-knie-werkgroep, waarin we onnodige HB-prikmomenten hebben laten vervallen. Dat leidt tot aantoonbare verkorting van de ligduur voor patiënten en tot vermindering van werkdruk voor zorgmedewerkers.”
Automatiseren en activeren mProve richt zich op arbeidsbesparende technologie die patiënten in staat stelt zelf zorgtaken uit te voeren en op innovaties die administratieve en ondersteunende taken van zorgverleners overnemen. Kroese: “Veel repeterende taken zijn niet het leukst om te doen, maar wel belangrijk. We willen die zoveel mogelijk met technologie proberen op te lossen. Dat maakt ons werk ook leuker: vervelende taken wegautomatiseren, meer energie geven aan leuke taken. Dan kun je je tijd en aandacht geven aan waar je zorgprofessional voor bent, zoals aan analyse en patiëntencontact.”
“mProve richt zich op arbeidsbesparende technologie die patiënten in staat stelt zelf zorgtaken uit te voeren en op innovaties die administratieve en ondersteunende taken van zorgverleners overnemen."
Funxlab: Innovation Call In het Funxlab delen de 7 mProve-ziekenhuizen hun ervaringen en resultaten met innovaties die zorgverleners helpen om efficiënter, effectiever en met meer plezier te werken. Met de Innovation Call wil mProve intelligente innovaties van buiten naar binnen halen: “Welke zorggerelateerde techbedrijven hebben slimme dingen bedacht en wat kunnen we daarvan met mProve benutten? We zijn via deze Call met 85 bedrijven in contact gekomen en hebben daar 11 interessante ideeën aan overgehouden. Met de 11 eigenaren van die ideeen bekijken we nu wat we kunnen omarmen met mProve, bijvoorbeeld een zelfmeetkiosk. We gaan dit jaar een nieuwe ronde doen met de Innovation Call.”
Proeftuinen mProve is ook onderdeel van de CumuluZ-coalitie (samen met NFU, NVZ en Santeon), op weg naar een goede data-infrastructuur om niet alleen als ziekenhuizen onderling veilig gegevens te kunnen delen, maar ook met zorgpartners uit de andere zorglijnen. Kroese: “We hebben voorstellen gedaan voor verschillende proeftuinen, waarin CumuluZ het dataplatform gaat ontwikkelen. Hoog in onze ambitie staat de proeftuin voor ACP (Advance Care Planning). Een interessante use case, want bij kwetsbare ouderen zijn veel verschillende zorgverleners betrokken. Dat maakt snelle en veilige data-uitwisseling heel relevant. Met de proeftuinen gaan we van denken naar doen.”
Voorbeelden van innovaties mProve ziet veel kansrijke innovaties, Kroese licht er voor Albert Contact drie toe:
1. Spraakgestuurd rapporteren “Transcriptie is niet nieuw, het automatisch vastleggen in een EPD wel. Daar zit de grote tijdswinst. De software is nog wel in ontwikkeling, maar ik hoop dat dit de standaard wordt. Dan kun je je als zorgverlener meer richten op praten dan op typen. Ik verwacht dat Samen Beslissen daardoor ook makkelijker wordt gemaakt. Twee mProve-ziekenhuizen hebben nu een pilot gedaan en we zijn in gesprek met de leverancier over verdere doorontwikkeling. Bij succes gaan we opschalen in andere huizen, dat is de werkwijze van mProve.”
2. Robotic Process Automation (RPA) “Op dit moment zijn vier mProve-ziekenhuizen bezig met pilots rond Robotic Process Automation (RPA). Een soort softwarerobotjes die herhalende administratieve taken overnemen. Zoals ‘zwevende verrichtingen’ aan de juiste DBC of verrichting koppelen, patiëntgegevens uit andere systemen in HIX verwerken, labuitslagen controleren en inplannen voor MDO of een order aanmaken bij de poli-assistent bij afwijkingen voor vervolgafspraken.”
3. Automatisch verwerken van verwijsbrieven in HIX “Een ander goed voorbeeld is het automatisch verwerken van verwijsbrieven in HIX. Dat is geen innovatie van mProve, maar het ASz onderzoekt de mogelijkheden voor implementatie. Als iets een goed idee is van één van de ziekenhuizen, kunnen we dat altijd opnemen in het transformatieplan om het verder te brengen. Deze innovatie gaat over generatieve AI waarmee je verwijsbrieven kan laten samenvatten, zodat snel de reden van verwijzing duidelijk is en het snel in HIX kan worden opgenomen zonder handwerk. Dat kan ook bij ontslagbrieven. Een goede ontwikkeling, die tijd bespaart en de ligduur kan verkorten.”
Voor en door zorgprofessionals Kroese vindt dat mProve voor een spannende tijd staat om de transformatieplannen echt tot uitvoering te brengen: “We geloven dat de zorg beter, slimmer en leuker kan. We merken ook dat er heel veel enthousiasme is om aan mProve-projecten te werken, dat stemt mij positief. Aan de andere kant staat de zorg onder druk. Terwijl de winkel open is, willen we dit er ook nog bij doen. Daarom is het ook nodig om mensen hiervoor vrij te plannen. Ook hebben we er oog voor dat niet elke regio hetzelfde is. Wat werkt in de ene regio moeten we niet IJzerenheinig willen kopiëren, maar het concept overnemen in nauwe samenspraak met onze regiopartners. Voor en door zorgprofessionals, dat moet zo blijven.”
Wat is het ideaalbeeld voor de komende jaren van mProve? Kroese: “Als wij over vier jaar 100 zorgprocessen hebben verbeterd en de zorgkloof hebben kunnen verkleinen. Als we er samen in slagen om de zorg toegankelijk te houden op een aansprekende manier, waardoor je het als zorgprofessional leuk vindt om aan die verbetering te blijven werken.”
Deel deze pagina
