SAMENWERKING LONGENEESKUNDE

“COPD kan nog meer van lijn naar netwerk groeien”

José van den Berg

Samenwerking tussen de eerste en tweede lijn in Longgeneeskunde heeft al veel opgeleverd, zoals het Longformularium en telemonitoring van coronapatiënten via de Luscii-app. Voor COPD zit er nog rek in, volgens kaderhuisarts astma en COPD José van den Berg: “COPD is nog best een lijn, dat kan nog meer een netwerk worden.”

Van den Berg heeft haar eigen praktijk in het centrum van Dordrecht. In 2020 rondde ze de kaderopleiding Astma/COPD af en sinds 2017 is ze betrokken bij de zorggroep als lid van het expertteam astma/COPD: “In die rol ben ik aanspreekpunt voor huisartsen en geef ik scholing, zoals de cursus CASPIR.” Begin 2019 was ze ook betrokken bij de ontwikkeling van het Longformularium. Longformularium Het Longformularium moet patiënten meer eenduidige en op elkaar afgestemde zorg bieden. Van den Berg: “Er zijn veel verschillende inhalatiemedicijnen en veel verschillende inhalatie-devices. Samen met regionale apothekers, longartsen van het ASz en de zorggroep hebben we vastgesteld welke stappen we volgen, met zo min mogelijk verschillende apparaten. Zodat het voor patiënten zo makkelijk mogelijk wordt en ze op dezelfde manier kunnen inhaleren. Voor elke doelgroep kan de optimale methode van gebruik en de inhalatieweerstand natuurlijk anders zijn.”

Kerngroep Met een brede groep van afgevaardigden is het Longformularium ontwikkeld, Van den Berg blijft hier met een kerngroep over in contact voor de nodige updates. “Die samenwerking verloopt goed. De contacten waren er al, dus bij elkaar komen was geen probleem. Natuurlijk is er ook discussie, het implementeren van een formularium is nog best lastig. Je hebt te maken met verschillende belangen. Hoe houd je alle neuzen dezelfde kant op, ondanks bijvoorbeeld eigen ervaringen in werkwijze of medicatie, of een doorkruisend beleid van verzekeraars? Daarover gaan we samen in overleg.”

De zorggroep organiseert ook nascholingsavonden waarop Van den Berg met het ziekenhuis samenwerkt: “De deelnemers leveren casuïstiek, die ik samen met de longfunctieanalist en longarts bespreek. Dat gaat heel makkelijk, er komen vanzelf vragen en iedereen vult elkaar goed aan.

Luscii-app Die goede contacten kwamen ook van pas bij het initiatief om stabiele COVID-patiënten vervroegd naar huis te kunnen laten gaan: “Het ASz en de longartsen vroegen het ZGWA om een huisarts af te vaardigen. Samen met longarts Wouter Blox en projectmanager Nelleke Plaisier heeft het ziekenhuis dit opgezet, ik heb meegedacht welke rol de huisarts hierin kan spelen.” Stabiele patiënten geven vanuit huis de zuurstofwaarde in het bloed en andere waarden door via de Luscii-app. Een thuismonitoringsteam controleert en beoordeelt de waarden op afstand. Zo kunnen patiënten eerder naar huis en komt er ruimte vrij in de kliniek. Van den Berg: “Vanuit de eerste lijn is de huisartsenpost van 21:00 uur tot 8:00 uur als achtervang vertegenwoordigd. Zij kunnen patiënten direct doorverwijzen naar het ziekenhuis als dat nodig blijkt.” Open vizier Op veel fronten gaat samenwerken al goed. Welke winst is er nog te behalen? “COPD is nog best een lijn, dat kan nog meer een netwerk worden. Daarin kunnen we elkaar nog meer opzoeken.” Volgens Van den Berg begint het met de wil om samen te werken, maar is ook vertrouwen belangrijk: “Durven om de schotten tussen elkaar op te heffen. Niet: ‘wie doet wat?’, maar: ‘hoe lossen we dit probleem op?’. Daarin moeten we elkaar zien te vinden en op zoek gaan naar wat het beste voor de patiënt is. Bereikbaar zijn en openstaan voor contact. En dan gewoon beginnen. Niet altijd eerst precies helemaal bedenken hoe het zou moeten, maar met open vizier elkaar om hulp vragen.”

Het Longformularium is een regionale handleiding, opgesteld voor huisartsen van ZGWA, longartsen van het Albert Schweitzer ziekenhuis en de regionale apothekers. Het formularium geldt voor volwassen patiënten die gaan starten met longmedicatie en voor patiënten bij wie de voorschrijver van mening is dat de bestaande bestaande medicatie aangepast moet worden.

Deel deze pagina