Het Vriendenfonds: steeds meer afdelingen, artsen, verpleegkundigen en medewerkers raken betrokken.
Voor onderzoek en extra's die het patiëntenwelzijn bevorderen, maar niet onder de reguliere bekostiging van de zorg vallen, is er het Vriendenfonds van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Ontstaan in 2016 en volgens secretaris Job van Niftrik (70) en bestuurslid Max Remerie (58) nog lang niet klaar. “Er raken steeds meer afdelingen, artsen, verpleegkundigen en medewerkers betrokken, de beste ambassadeurs van het Vriendenfonds.”
Vrijwilligers Van Niftrik en Remerie kregen op 1 januari 2019 het stuur in handen van het Vriendenfonds, samen met Wim Bartelts (penningmeester), Myra Kleiweg de Zwaan (bestuurslid) en Govert Veldhuijzen (voorzitter), hierboven op de foto te zien. “De huidige stichting werd opgericht in 2016, als samenvoeging van het eerdere Vriendenfonds voor patiëntenwelzijn en een stichting voor Wetenschappelijk onderzoek van de Hematologen.”, vertelt Van Niftrik.
Motivatie Wat beweegt de twee vrijwilligers om zich in te zetten voor het Vriendenfonds? Remerie: “Ik doe dit naast mijn baan, omdat ik iets goeds wil doen voor mijn omgeving. We hebben een prachtig ziekenhuis, dat het verdient om patiënten optimaal te helpen en onderzoek te steunen. Vanuit mijn commerciële ervaring kan ik mijn netwerk inzetten en mensen verbinden met het Vriendenfonds.”
Van Niftrik: “Ik was voor deze rol 6 jaar voorzitter van het Rode Kruis. Toen dat ophield, werd ik gebeld voor het Vriendenfonds. Dat leek me leuk en ik ben het alleen maar leuker gaan vinden, ook doordat we steeds meer bereikten. Ik vind het vooral mooi om te zien hoe enthousiast de medewerkers zijn.”
Uithangbord voor patiënten en collega’s Remerie schetst het grote belang van het fonds: “Wij zijn er voor het patiëntenwelzijn, op vlakken waarop dat niet de primaire taak van het ziekenhuis is. Soms ook voor het welzijn van het personeel. Daarnaast halen we geld op voor wetenschappelijk onderzoek, in cofinanciering met het Wetenschapsbureau van het ASz. Zo steunt het Vriendenfonds belangrijke initiatieven en is het een mooi visitekaartje voor het ziekenhuis, zowel voor patiënten als collega’s.”
Van Niftrik vult aan: “Alle projecten van het Vriendenfonds kunnen we via sociale media breed uitmeten, zodat de Drechtstedelijke bevolking ziet wat voor moois we doen.” Giften aan het Vriendenfonds Het Vriendenfonds zamelt geld in via verschillende bronnen, licht Remerie toe: “We ontvangen giften van zo’n 200 vaste donateurs, van serviceclubs als de Ronde tafel, Rotary en Lions, van stichtingen als WINGS, De Vliethoek en TheDutch4Kids, van Businessnetwerk Drechtsteden, van bedrijven als Ames, IKEA en Albert Heijn, uit evenementen als CitySwim en de Drechtstadloop en van de markten die elk jaar in de hal van het ziekenhuis worden georganiseerd door medewerkers van het ASz. De laatste jaren maken we ook veel gebruik van Geef.nl, waarop medewerkers van het ASz voor het Vriendenfonds een eigen actie kunnen starten om een project mede te financieren. Daarmee is het Vriendenfonds een integraal onderdeel geworden van het ASz.”
Projecten van het Vriendenfonds Dankzij het Vriendenfonds zijn veel mooie projecten gerealiseerd. Van Niftrik licht het Efteling-bezoek van kinderen met diabetes uit: “Rond Wereld Diabetes Dag gaan de kinderen van ons Kinderdiabetescentrum Diatime naar de Efteling. Dat vinden ze geweldig! De kinderartsen en verpleegkundigen gaan die dag ook mee voor de prikken en controles. Eerst werd het vooral mogelijk gemaakt door Stichting WINGS, nu wordt het vooral gedragen door de giften die familie en vrienden met een sponsorloop ophalen via Geef.nl. We staan met het Vriendenfonds garant voor een mogelijk tekort. Prachtig dat dat zo kan.”
Remerie ziet ook de meerwaarde van Geef.nl: “Dat platform mobiliseert mensen. Zo heeft de afdeling Neurologie onder leiding van neurologe Janet de Beukelaar € 65.000 opgehaald tijdens de DrechtStadLoop met eigen acties op Geef.nl. Een ander mooi voorbeeld vind ik de steun van Autobedrijf Ames; zij wonnen een prijs en schonken het bedrag via ons aan een mooi doel.” Lees onder de volgende ervaringen door over het Vriendenfonds.
Zo werkt het Vriendenfonds Het bestuur vergadert eens in de zes à acht weken in het ziekenhuis en beoordeelt de aanvragen op nut en noodzaak, haalbaarheid en een reële kostenraming. Altijd wordt gecontroleerd of het geld daadwerkelijk is ingezet voor het beoogde doel. Van Niftrik: “We werken met een aanvraagformulier, waarin aanvragers alle basisinformatie verschaffen die we nodig hebben. Aanvragen voor onderzoekssteun leggen we ook voor aan het Wetenschapsbureau.” Volgens Remerie krijgen veel aanvragen groen licht: “Soms zitten projecten op het randje en overleggen we of het wel of niet tot de primaire taak van het ziekenhuis hoort."
Vriendelijke toekomst Ook al blijft het werven van donateurs lastig, de toekomst van het Vriendenfonds ziet er goed uit als het aan Remerie ligt: “De nieuwe Raad van Bestuur heeft oog voor onze rol. We voelen een hernieuwde energie, het klinkt positief voor de toekomst.” Van Niftrik betreurt dat zijn termijn er volgend jaar opzit: “Dat vind ik ergens wel jammer, want de mogelijkheden met de nieuwe RvB bieden veel perspectief.” De steun van de Raad van Bestuur biedt nieuw perspectief op het werven van donateurs, vindt hij: “Begin deze eeuw hadden we kennelijk zo’n 1.000 trouwe donateurs. In 2019 waren dat er nog geen 600, nu zijn het er nauwelijks 200. Het zou mooi zijn als we patiënten mogen benaderen om een gift te doen, maar we zien ook dat alle medewerkers van het ziekenhuis daar belangrijke ambassadeurs in kunnen zijn. Zo is een arts er onlangs zelf in geslaagd om grote donaties bij patiënten op te halen voor onderzoek. En zoals gezegd, medewerkers kunnen via Geef.nl makkelijk zelf een actie voor een project van het Vriendenfonds starten.”
Ook iets doen met of voor het Vriendenfonds? Heb je een idee? Remerie nodigt je van harte uit: “We helpen graag met Geef.nl, een financiële bijdrage of vinden een partij die geld wil schenken. Wij gaan op zoek naar de beste manier om het geld bij elkaar te krijgen voor jouw project.” Van Niftrik roept ook huisartsen op om het Vriendenfonds zichtbaar te maken: “Daar begint het mee, huisartsen verwijzen veel patiënten naar het ziekenhuis en kunnen helpen om het Vriendenfonds onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld met ons promotiefilmpje in de wachtkamer!”